Meer dan 10.000 Haïtiaanse migranten slapen onder brug in Texas
17 Sep, 19:44
foto
Migranten die asiel zoeken in de VS rusten in Del Rio, Texas, in de buurt van de internationale brug tussen Mexico en de VS terwijl ze wachten op verwerking van hun stukken. (Foto's: Reuters)


Haïtianen die hun land ontvluchtten dat werd geteisterd door politieke onrust en twee natuurrampen, vormden het grootste deel van de meer dan 10.000 migranten die op de grond slapen in een smerig kamp onder een brug in het zuiden van Texas en wanhopig op zoek zijn naar voedsel. De kwestie vormt een groeiende humanitaire en politieke uitdaging voor de Amerikaanse president Joe Biden.

De Haïtianen werden vergezeld door Cubanen, Venezolanen en Nicaraguanen onder de Del Rio International Bridge die Mexico met Zuid-Texas verbond. Ze sliepen onder lichte dekens. Er zijn ook een paar kleine tenten opgezet.

Er werden meer migranten verwacht na lange en schrijnende reizen door Mexico en Midden- en Zuid-Amerika. Ambtenaren aan beide zijden van de grens tussen de VS en Mexico zeiden dat de meeste migranten Haïtianen waren. Verschillende Haïtianen vertelden Reuters dat ze instructies volgden die op WhatsApp werden gedeeld door andere Haïtianen die op zoek waren naar een veilige route om te voorkomen dat ze door de Mexicaanse autoriteiten werden gepakt.

James Pierre, een 28-jarige Haïtiaan die werd geïnterviewd in Del Rio, Texas, deelde een WhatsApp-lijst van 15 haltes door Mexico - met als hoogtepunt Ciudad Acuña, aan de overkant van Del Rio - die volgens hem onder migranten circuleerde. "De voorliggers stuurden telefonische instructies. Ik hielp mensen die na mij kwamen", zei Pierre. Toch zei hij dat hij dagenlang verdwaald was in de bergen en leefde van weinig anders dan water en fruit.

De president van Haïti werd in juli vermoord. Het land werd daarbovenop in augustus geteisterd door zowel een aardbeving met een kracht van 7,2 als een krachtige storm.

De burgemeester van Del Rio, Bruno Lozano, zei dat het aantal migranten onder de brug die Mexico binnenkomt met ongeveer 2.000 is gestegen op donderdag, van 8.200 in de ochtend tot 10.503 tegen de avond.

De meeste migranten in het kamp leken mannen te zijn, maar er waren ook vrouwen te zien die borstvoeding gaven of kinderen droegen. De migranten hebben het weer ook niet mee. Voor de komende dagen worden temperaturen boven de 38 C verwacht.

De U.S. Border Patrol zei donderdag in een verklaring dat het de personeelsbezetting in Del Rio uitbreidde en drinkwater, handdoeken en draagbare toiletten verstrekt terwijl migranten wachten om naar Amerikaanse faciliteiten te worden vervoerd.

Biden, een democraat die in januari aantrad, beloofde een humanere benadering van immigratie dan die van voormalig president Donald Trump, wiens mede-Republikeinen het kamp in beslag namen als bewijs dat het beleid van Biden meer migranten aantrok.

"Als je open grenzen hebt, is dit wat er gebeurt. Dit is niet humaan, dit is niet medelevend", zei de Republikeinse senator Ted Cruz uit Texas in een video op Twitter die donderdag onder de brug werd opgenomen.

De Republikeinse gouverneur van Texas, Greg Abbott, wiens regering migranten heeft gearresteerd voor het betreden van het land en van plan is een eigen muur aan de grens te bouwen nadat Biden het handtekeningsproject van Trump had stopgezet, zei donderdag in een tweet dat hij een wet zou ondertekenen om de financiering van grensbeveiliging in de staat te verhogen tot US$ 3 miljard. "We proberen het falen van Biden op te lossen", tweette Abbott.

De Amerikaanse autoriteiten hebben in augustus meer dan 195.000 migranten gearresteerd aan de zuidwestelijke grens, volgens de woensdag vrijgegeven overheidsgegevens, een lichte daling ten opzichte van de vorige maand, maar nog steeds rond recordaantallen in 20 jaar.

Terwijl Biden in het begin van zijn presidentschap veel van de immigratieacties van Trump terugdraaide, liet hij een ingrijpend uitzettingsbeleid uit het pandemietijdperk in werking waarmee zijn regering de meeste migranten die betrapt werden op het oversteken van de grens tussen de VS en Mexico snel kon uitzetten.

Het beleid van de Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en -preventie is bekritiseerd door pro-migrantengroepen en sommige democraten als het afsnijden van legale toegang tot asiel. Donderdag oordeelde een Amerikaanse federale rechter dat het beleid niet langer van toepassing kan zijn op gezinnen. Het bevel van de rechter wordt van kracht over 14 dagen en de Biden-administratie kan in beroep gaan.
Advertenties

Tuesday 19 October
Monday 18 October
Sunday 17 October