Ambulancedienst SUR-CAD uit noodkreet
05 Aug, 01:41
foto
SUR-CAD trekt aan de bel. De ambulancedienst dreigt in zwaar weer terecht te komen.


Stichting Suriname Centrale Ambulance Dienst (SUR-CAD) riskeert in zwaar weer terecht ge komen. De leiding trekt aan de bel, omdat betalingen door de Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) uitblijven. Er worden al geruime tijd ambulance en paramedische diensten aan de samenleving, het bedrijfsleven en de overheid, aangeboden. De enige particuliere ambulancedienst van Suriname wordt niet gesubsidieerd door de overheid. Er wordt een noodkreet geuit naar het ministerie van Volksgezondheid.

Zakenrelaties dreigen met de stopzetting van vitale producten en diensten naar de stichting toe. Het gaat om brandstof voor de ambulances en alledaagse medische verbruiksartikelen. De situatie verergert met de dag en heeft reeds enkele leveranciers ertoe geleid over te gaan tot een pay on delivery behandeling. Door de economische situatie, zijn ook de tarieven automatisch verhoogd. "Echter kijken wij in deze sector met liefde voor het vak constant ‘door de vingers’ als wij geconfronteerd worden met patiënten die de dienst achteraf niet kunnen permitteren. Dit zorgt dan op zijn beurt weer voor een lage bruto omzet t.o.v. de torenhoge operatiekosten," zegt SUR-CAD in een persbericht.

De organisatie is genoodzaakt conform de huidige marktprijzen hulpmiddelen en diensten in te kopen. "Het aanbieden van deze diensten tegen deze zelfde marktconforme prijzen is dus ons recht en onvermijdelijk. Aan de verzekeringsmaatschappijen verzoeken wij ons dit recht niet te ontnemen en de opgestuurde facturen dus ook marktconform uit te betalen om zo de gezondheid van hun verzekerden te kunnen blijven garanderen," stelt de stichting.

SUR-CAD geeft aan dat als gecertificeerde ambulancedienst het wagenpark om de 5 jaar moet worden vervangen. De afschrijvingsperiode is korter dan normaal. Het wagenpark van 24 voertuigen wordt wekelijks naar de garage gebracht voor check ups en onderhoud. De operationele kosten zijn hoog. De verzekeringsmaatschappijen betalen een oud en achterhaald tarief. De stichting stoort zich ook aan het uitblijven van de schaderapporten vanuit de diverse politieposten. Deze zijn nodig voor het indienen van de rekeningen bij de verzekeringsmaatschappijen, terwijl aan de andere kant de uitgaven, zoals brandstofleveranciers, oplopen en leveranciers aandringen op betaling. SUR-CAD hoopt dat de openstaande rekeningen zo snel mogelijk worden betaald en doet een beroep op de politie om de gewenste documenten op tijd in orde te maken.
Advertenties