Regering en NZR werken aan oplossing acute noden zorg
02 Aug 2021, 00:38
foto


De regering en de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) zijn sinds vrijdag met elkaar in gesprek over de acute situatie in de ziekenhuizen. In een noodkreet had de NZR schriftelijk aan de regering meegedeeld dat de zorg aan patiënten per 1 augustus niet gegarandeerd is door vooral gebrek aan geld. Er is een tekort aan van alles. Minister Amar Ramadhin zegt tegen Starnieuws dat er gewerkt wordt aan enkele oplossingsmogelijkheden in aanloop naar een duurzame oplossing.

De voorzitter van NZR, Claudia Redan, bevestigt tegenover Starnieuws dat de gesprekken goed verlopen en dat er oplossingen in zicht zijn. "De regering heeft de NZR terstond uitgenodigd en er is nadien intensief overleg geweest vanaf vrijdag", zegt Redan. Zij deelt mee dat zowel minister Ramadhin als zijn collega van Financiën & Planning, Armand Achaibersing zich inzetten en tijd hebben vrijgemaakt om te zoeken naar oplossingen.

Minister Ramadhin zegt dat in de oplossingen ook het Staatsziekenfonds een belangrijke rol vervult. "Wij zijn bezig met wat calculaties om de zorg op kwalitatief niveau te behouden", zegt de bewindsman. De regering kiest voor een integrale benadering van het vraagstuk.

Ook in de kwestie van laboratorium-onderzoeken waarvoor verzekerden nu moeten betalen, zal er vandaag een oplossing komen. Verzekerden zijn onaangenaam verrast, omdat particuliere laboratoria contante betaling hebben geëist omdat er geen akkoord kan worden bereikt met de verzekeraars. Wie niet kan betalen, wordt niet geholpen. Ze kunnen ook niet terecht bij de ziekenhuizen die geen reagentia meer hebben voor poliklinische behandelingen, nadat er een stormloop ontstond. 

Advertenties