Veaps misnoegd over LVV-besluit exportstop
10 Jun, 13:09
foto
Antroewa is een van de vier gewassen waarvan de export naar de EU is opgeschort voor drie maanden.


De Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (Veaps) is niet te spreken over het besluit van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) om de export van vier groentesoorten naar de EU per 15 juni op te schorten. Antroewa, boulanger, peper en bitawiri mogen voorlopig niet worden geëxporteerd totdat LVV groen licht geeft dat de groenten van insecten zijn ontdaan.

In de afgelopen weken zijn er tientallen afkeuringen geweest omdat er insecten waaronder de witte vlieg, trips en stengelboorders zijn aangetroffen in de groenten die vanuit Suriname naar voornamelijk Nederland zijn gegaan. LVV heeft de maatregel preventief getroffen, om te voorkomen dat Suriname op de zwarte lijst van de EU komt. Voorlopig geldt het exportverbod voor drie maanden.

De Veaps wijst LVV-minister Prahlad Sewdien in een brief erop dat hij de exporteurs op deze manier niet betrekt in verregaande beslissingen die de voortgang van hun bedrijven enorm beïnvloed. Daarmee verwijst de Veaps naar de manier waarop de aankondiging van het verbod is gedaan, op een persconferentie. De bewindsman weet als geen ander wat de problemen zijn binnen de National Plant Protection Organization (NPPO) en wat de mogelijke gevolgen zijn van het niet aanpakken van deze problemen, zegt de vereniging. Sewdien was voor zijn ministerschap voorzitter van de Federatie van Surinaamse Agrariërs. "Helaas moeten we tot onze grote teleurstelling constateren dat u het beleid ingezet vanaf april 2019 niet heeft voortgezet na uw aantreden in juli 2020, maar zaken op hun beloop hebt gelaten, en nu opeens denkende met de harde hand op te treden en de exporteurs in een hoek van vernietiging te drukken."

De Veaps kiest echter ondanks haar teleurstelling over de gang van zaken ervoor om constructief verder te gaan. Ze wijst de bewindsman wel op "de onvolkomenheden in uw benadering en constateren we dat de vaak door u gebezigde begrippen 'agri-business approach' en 'het betrekken van de private sector' in deze kwestie totaal niet opgaan."
Advertenties

Sunday 19 September
Saturday 18 September
Friday 17 September