US$ 10 miljoen retentie-dollars voor noodzakelijke importen
21 Apr, 02:52
foto


Voor de import van noodzakelijke goederen heeft het ministerie van Financiën US$ 10 miljoen beschikbaar gesteld uit de retentie-dollars. Exporteurs zijn verplicht 30% van de opbrengsten in te wisselen bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De eerste tranche is toegewezen voor de import van medicijnen, basisgoederen en brandstof. Importeurs van deze goederen kunnen zo aan deviezen komen tegen een maximale koers van SRD 16.30 voor de Amerikaanse dollar.

Deze regeling heeft veel voordelen, zegt Financiën in een persbericht. Importeurs hoeven hun dollars niet te betrekken bij speculanten. Deze goederen zullen daarom altijd beschikbaar zijn. En ontstaat er rust op de valutamarkt. Verder zal de eerlijke en niet gemanipuleerde koers van 16.30 het mogelijk maken om de prijzen in de winkels omlaag te brengen. Door regelmatig dollars beschikbaar te stellen, zal de koers verder stabiliseren, stelt het ministerie.

De retentieregeling werd op 1 maart 2021 ingevoerd, waardoor exporteurs verplicht zijn 100% van hun exportopbrengsten naar Suriname terug te brengen, en hiervan moeten zij 30% verkopen aan de CBvS tegen de koers van 16.30. In de voorbereiding van deze regeling hebben vrijwel alle betrokkenen hun ondersteuning toegezegd. Tot nog toe hebben de meeste banken en cambio’s goed meegewerkt, deelt het ministerie mee. Bij de stortingen heeft in het bijzonder de kleinschalige goudsector zich verantwoordelijk en nationaal opgesteld, en is zijn de verplichting behoorlijk nagekomen. Exporteurs uit de overige sectoren worden opgeroepen om ook hun verantwoordelijkheid tegenover de gemeenschap te nemen en te voldoen aan hun verplichtingen. Enkele hebben reeds gehoor hieraan gegeven.

Een maatregel die ook ingevoerd is om de financiële markt te normaliseren, is de invoer van cash US-dollars, die via banken en cambio’s aan de gemeenschap aangeboden worden. Dit gebeurt nu regelmatig. De vorige week was er weer een zending. Banken, cambio’s en gemeenschap kunnen erop rekenen dat dit gecontinueerd wordt zolang het nodig is, verzekert Financiën.
Advertenties