Jubithana: 'Open sky' wordt ingevuld door American Airlines
09 Feb 2021, 00:00
foto
American Airlines vliegt vanaf juli vijf keer per week van Miami naar Suriname. De vluchten worden uitgevoerd met een Airbus 319.


Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme is ingenomen met het besluit van American Airlines (AA) om rechtstreeks van Miami naar Suriname te vliegen. Met de Verenigde Staten van Amerika is er vanaf 2014 een 'open sky' maar de invulling zal nu plaatsvinden. Vrijdag was er een telefonisch onderhoud tussen de leiding van de Amerikaanse vliegmaatschappij en de bewindsman. In het weekend is door de jurist verder gewerkt. Maandag heeft de vliegmaatschappij officieel bekendgemaakt dat ze vanaf juli vijf keer per week zal vliegen op Paramaribo met een Airbus 319.

De technische formaliteiten moeten nog worden afgehandeld, waarbij ook documenten nog ondertekend moeten worden. Jubithana heeft de president, vicepresident en de Raad van Ministers intussen op de hoogte gesteld van het voornemen van AA. De bewindsman antwoordt op een vraag van Starnieuws dat naast de belangstelling voor olie ook interesse voor toerisme uit Amerika zal worden ontwikkeld.

De SLM vliegt ook rechtstreeks naar Miami. Of de operatie van AA een slag zal zijn voor de SLM, zegt Jubithana dat de national carrier ook haar voordeel ermee kan doen. Het dwingt de SLM om innovatief te zijn, meent de minister. Hij verwacht dat de maatschappij zal inspelen op de nieuwe ontwikkeling. "Het is een positieve uitdaging voor de SLM", vindt Jubithana.

In de komende periode zullen de technische zaken in orde worden gemaakt. Hierbij is luchtvaartwaakhond Casas ook betrokken. Vanaf januari heeft AA te kennen gegeven belangstelling te hebben om te vliegen op Suriname. Het contact hierover was met Luchthavenbeheer NV. Jubithana zegt dat dit niet de juiste gang van zaken is, omdat zijn ministerie verantwoordelijk is voor het luchtvaartbeleid. De verdere afwikkeling is overgeheveld naar het ministerie. De minister vindt de komst van AA naar Suriname een bijzonder positieve ontwikkeling. Er gaat een markt open voor Suriname met veel mogelijkheden.

René Gompers
Advertenties

Saturday 28 May
Friday 27 May
Thursday 26 May