Ramadhin: Gezondheidszorg onder druk; hulp nodig
27 Jan, 00:01
foto
Minister Amar Ramadhin tijdens een Zoom-persconferentie.


Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid benadrukt hoe cruciaal de gezondheidszorg op dit moment is. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), het hart van de zorg, heeft op dit moment een niet functionerende Operatie Kamer. Dit betekent dat alle reguliere operaties zijn uitgesteld tot nader order. Alleen in spoedgevallen worden nog operaties verricht. Enkele medewerkers van de Operatie Kamer zijn positief getest op Covid-19.

De bewindsman doet een beroep op de samenleving om extra voorzichtig te zijn, vooral ook in het verkeer. Hij heeft tijdens een Zoom-persconferentie dinsdag gevraagd om de Spoedeisende Hulp (SEH) zoveel mogelijk te vermijden. Er moet zoveel mogelijk gebruik gemaakt worden van de huisartsen. Er zal ook een beroep op hen worden gedaan om veel meer te doen voor de patiënten. Zij moeten bereikbaar zijn, zodat de SEH wordt ontzien.

Hoe minder mensen de ziekenhuizen bezoeken, hoe beter. De ziekenhuizen zijn enorm onder druk, legt Ramadhin uit. "We gaan die druk met z'n allen moeten helpen verlichten," zegt hij. Aan de frontlinie-werkers in de gezondheidszorg meldt de minister dat met een goede samenwerking tussen de ziekenhuizen ervoor gezorgd zal worden dat de randvoorwaarden aanwezig zijn om het werk te kunnen doen. AZP, 's Lands Hospitaal en het Diakonessenhuis hebben geen bedden meer vrij. De andere ziekenhuizen zijn op de helft van hun capaciteit.

De twee weekend lockdowns zijn nodig om ook het zorgpersoneel wat rust te gunnen. Er is sprake van code Rood, waarbij het virus zich makkelijk kan verspreiden als veel mensen bijeen zijn. Daarom geldt er ook een samenscholingsverbod voor groepen groter dan vijf personen.

De maatregelen op een rijtje

Vanaf vandaag tot en met 9 februari 2021 gelden de volgende maatregelen:
Maatregel 1
Het uitgaansverbod is vanaf woensdag 27 januari 2021 tot en met 9 februari 2021 ingesteld van;
• Maandag tot en met vrijdag van 19:00 uur in de avond tot 05:00 in de ochtend.
• Vrijdag 29 januari om 19:00u t/m maandag 1 februari 05:00u
• Vrijdag 5 februari om 19:00u t/m maandag 8 februari 05:00u
Tijdens het uitgangsverbod in het weekeinde zullen alleen specifieke groepen personen met toestemming op straat mogen. Alle winkels- en handelszaken zullen gesloten zijn.

Buiten de tijden van het uitgaansverbod gelden de volgende maatregelen:
Maatregel 2
Geen samenscholing van groepen groter dan vijf personen. Dit geldt niet voor werk en sectoren of activiteiten waarvoor er een protocol is. Het is verboden feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Hiervoor zal er nog steeds geen dispensatie worden verleend.

Maatregel 3
Bijeenkomsten voor rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten zijn uitsluitend toegestaan indien en voor zover niet meer tien personen tegelijkertijd ter plaatse aanwezig zijn en met inachtneming van de Covid-19 maatregelen.

Maatregel 4

Alle sportactiviteiten met inbegrip van contactsporten zijn niet toegestaan, met uitzondering van individuele sportactiviteiten.

Maatregel 5
Personenvervoer door middel van het openbaar transport over de weg of over het water is uitsluitend toegestaan met inachtneming van het protocol openbaar vervoer.

Maatregel 6

In de periode van 27 januari 2021 tot en met 9 februari 2021 zijn de volgende voor het publiek toegankelijke commerciële lokaliteiten of ruimten, gesloten:
a. Restaurants en andere commerciële gelegenheden voor het bereiden en leveren van eten, met uitzondering van afhaal of bezorging; afhalen blijft mogelijk tot 7 uur pm en levering tot 10 uur pm.
b. nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke;
c. bordelen;
d. bars;
e. recreatieoorden;
f. casino’s;
g. gok- en vermakelijkheidsgelegenheden;
h. kansspelkantoren;
i. sportscholen, yoga- en dansscholen, aerobics, zumba, sport- en fitnesscentra of –gelegenheden;
j. contactberoepen, waaronder kappers, kapsalons en barbershops.
Met uitzondering van medische beroepen

Maatregel 7
De bewaking van onze gesloten landsgrenzen wordt opgevoerd aangezien import van Covid-19 varianten, met name uit Brazilië, een gevaar vormt. Per 23 januari 2021 is personenverkeer met Brazilië en Guyana gesloten. Uiteraard zullen slechts repatrianten met quarantainemaatregelen worden toegelaten.
De grens via de lucht is dus uitsluitend geopend voor essentieel personenverkeer, mits:
a) Wordt voldaan aan de voorwaarden en protocollen specifiek geldend voor het desbetreffend land waaruit de persoon rechtstreeks afkomstig is; en
b) Uitsluitend nadat de persoon vooraf goedkeuring heeft gekregen van de daartoe bevoegde Surinaamse autoriteiten om af te reizen, waarbij het essentieel karakter van de te maken reis zal worden beoordeeld.

Maatregel 8
Binnenlandse vluchten zijn uitsluitend toegestaan voor cargo, repatriatie van gestrande passagiers en voor medische noodgevallen.

Maatregel 9
Personen in quarantaine of isolatie, maar ook personen die verplicht thuisblijven, dienen zich strikt te houden aan de maatregelen. Het is hun verboden om zich buiten hun woning of verblijfsgelegenheden te begeven of te bevinden.

Maatregel 10
Alle overheidskantoren en scholen zullen in de periode van 27 januari 2021 tot en met 9 februari 2021 worden gesloten. Dit geldt niet voor essentiële diensten van de overheid. Personeel moet, voor zover mogelijk, van huis uit werken en via zoom of andere media vergaderen/overleggen. Dat geldt ook voor de hoge colleges van Staat (regering, DNA)

Maatregel 11
Het toezicht op de naleving van de mondkapjes plicht op de werkplek (kantoren, bedrijfsruimten, ziekenhuizen etc) wordt opgevoerd door mensen aan te wijzen die hierop letten en optreden.

Maatregel 12
Het is eenieder, verboden om alcohol te gebruiken in het openbaar. Dit n.a.v. de statistieken waarbij diverse besmettingen hebben plaatsgevonden bij personen die zich hebben opgehouden bij supermarkten. Met name het alcoholgebruik en het onnodig ophouden in de nabijheid van winkels en supermarkten is per heden verboden en er zal hiertegen worden opgetreden

Maatregel 13
Er mag per gezin slechts 1 persoon toegelaten worden tot supermarkten en andere handelszaken. De verantwoordelijkheid en controle hiervan zal geschieden door de handelszaken

Maatregel 14
Scholen zijn vooralsnog gesloten (gezien het feit dat mogelijk kinderen ook een rol spelen bij de transmissie.

Maatregel 15
Markten mogen op weekdagen open onder naleving van de geldende protocollen en strak toezicht marktmeesters, milieu- en arbeidsinspectie. In het weekend zijn alle markten gesloten.
Advertenties

Saturday 06 March
Friday 05 March
Thursday 04 March