VS en Mexico praten over migratie en coronavirus
23 Jan, 22:50
foto
Migranten uit Centraal Amerika doorkruisen El Paso in Texas om een verzoek in te dienen voor asiel. Hier zijn ze te zien vanuit Cuidad Juarez, Mexico. (Foto: Reuters)


De Mexicaanse president, Andres Manuel Lopez Obrador, zei dat hij en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden vrijdag de migratie, de Covid-19-pandemie en bilaterale samenwerking hebben besproken tijdens hun eerste telefoongesprek sinds de Amerikaan deze week tot president werd beëdigd.

Het gesprek was "aangenaam en respectvol", zei Lopez Obrador in een korte Twitter-post, waarin hij glimlachend verscheen op een foto, zittend aan een tafel met minister van Buitenlandse Zaken, Marcelo Ebrard, en voormalig presidentiële stafchef Alfonso Romo. "Alles wijst erop dat de relaties goed zullen zijn en in het belang van onze mensen en naties", zei Lopez Obrador.

Mexico speelt een belangrijke rol bij Biden's plannen voor immigratiehervorming. Eerder deze maand hielp Mexico bij het coördineren van de inspanningen in Midden-Amerika om een ​​grote karavaan migranten op weg naar de Verenigde Staten in bedwang te houden. Desalniettemin komt de inauguratie van Biden op een moment van sudderende spanning over een inmiddels afgebroken Amerikaans onderzoek naar de voormalige Mexicaanse minister van Defensie, Salvador Cienfuegos.

Tijdens het gesprek juichte Lopez Obrador de erfenis van Mexicaanse migranten in de Verenigde Staten toe en herhaalde hij dat de beste manier om migratie te beheren, is om ontwikkeling te bevorderen op de plaatsen die het fenomeen voeden, aldus het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lopez Obrador zei dat Mexico met Washington wilde samenwerken aan hun "brede bilaterale agenda", zei het ministerie. De twee leiders waren het erover eens dat teams uit beide landen zouden samenwerken om een ​​gemeenschappelijke benadering van ontwikkeling te ontwikkelen, en onderstreepten de noodzaak van gezamenlijke samenwerking om de pandemie te bestrijden, staat in een verklaring.

Los daarvan zei het ministerie dat de Amerikaanse regering de benoeming van Esteban Moctezuma als ambassadeur van Mexico in de Verenigde Staten had goedgekeurd. De Mexicaanse Senaat moet nog groen licht geven voor de benoeming van Moctezuma, wat in principe een formaliteit zou moeten zijn.

De Mexicaanse regering zei ook dat het gesprekken was begonnen met Washington over een coronavirus-gerelateerd bevel ondertekend door Biden om sanitaire vereisten op te leggen aan mensen die Amerikaans grondgebied binnenkomen. Eerder op vrijdag drong Lopez Obrador er bij de Amerikaanse Drug Enforcement Administration op aan om een ​​intern onderzoek in te stellen naar de manier waarop het zijn zaak tegen Cienfuegos opbouwde.
Advertenties