Ramdin: VS heeft opnieuw steun betuigd aan regering
21 Dec 2020, 00:00
foto
Minister Albert Ramdin


De Amerikaanse regering heeft opnieuw de steun aan de regering bevestigd. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft in Washington DC ook met het transitieteam van aankomende president Joe Biden, gesproken. Er zijn concrete afspraken gemaakt over de samenwerking op het gebied van veiligheid. Een hoge militaire delegatie zal Suriname bezoeken begin januari, zegt de minister in gesprek met Starnieuws. Hij heeft ook gesproken met het Amerikaanse bankwezen, om de schaarste aan US-dollars te helpen oplossen en de problematiek rondom correspondent banken.

De gesprekken die Ramdin voerde in Miami en Washington met vertegenwoordigers van de internationale gemeenschap, de Amerikaanse overheid en het bedrijfsleven zijn een vervolg op eerdere gesprekken met overheidsfunctionarissen. Met investeerders en beleggers zijn concrete afspraken gemaakt resulterend in drie investeringsmissies uit USA, Canada en Dubai. Er is belangstelling van deze investeerders om te participeren in projecten op het gebied van landbouw, IT, telecommunicatie, woningbouw, energie en infrastructuur, zegt de bewindsman.

"Ik heb ook met de president van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank gesproken omtrent steun bij het stimuleren van de economie. Technische bijstand zal verleend worden op het gebied van de evaluatie van parastatale bedrijven en export promotie. Een bezoek van de recent gekozen president van de IDB aan Suriname in eerste kwartaal 2021 is in voorbereiding," meldt Ramdin.

Met de Secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), Luis Almagro, is gesproken over de stand van de democratie en ontwikkeling in de Amerika's, alsook over de problemen in de OAS. Hij heeft aangegeven Suriname te willen bezoeken in het eerste kwartaal van 2021. Almagro bevestigde dat de organisatie ferm zal reageren op tendensen tot ondemocratisch gedrag in de samenleving. Van gedachten is ook gewisseld over de agenda van de volgende OAS Algemene Vergadering en de Summit of the Americas. Beide zullen worden gehouden in de tweede helft van 2021 en zal de eerste gelegenheid zijn voor president Chan Santokhi om persoonlijk contact te hebben met alle regeringsleiders op het Westelijk Halfrond. Ramdin heeft aangedrongen op een fundamentele discussie over multilateralisme, de rol van de OAS en van regionale integratiesystemen met oog om democratie, onafhankelijke rechterlijke macht, politieke stabiliteit en duurzame economische groei te realiseren.

Met de president van de Inter-Amerikaanse Mensenrechten Commissie zijn goede gesprekken gevoerd over de uitvoering van de drie uitstaande vonnissen tegen Suriname. De Commissie zal ook een training verzorgen voor Surinamers over het mensenrechten beleid in de Amerika's. De president van de Commissie zal Suriname ultimo maart 2021 bezoeken.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April