Santokhi: Uitspraken Bouterse tegen de natie
09 Dec, 09:34
foto
President Chan Santokhi zegt dat de uitspraken van Desi Bouterse in Ocer zijn gedaan tegen de natie. (Foto: René Gompers)


President Chan Santokhi heeft meegedeeld dat er een onderzoek is begonnen naar de uitspraken van ex-legerleider en ex-president Desi Bouterse . Bouterse heeft een week geleden tijdens een toespraak in Ocer, gesteld dat sommige problemen in het land men "alleen met wapens kan weghalen". Santokhi merkte op dat het onderzoek wordt gedaan omdat de uitspraken niet tegen een persoon maar tegen de natie zijn gemaakt.

Bouterse is veroordeeld tot 20 jaar cel voor medeplegen van moord op 15 mannen op 8 december 1982. Hij heeft zich tegen het vonnis verzet. Na de rechtszitting is hij naar Ocer getrokken om zijn achterban uit te leggen wat er zich bij de Krijgsraad heeft afgespeeld. Hij blijft erbij dat de politiek (en het buitenland, met name Nederland) achter de rechtszaak van de daders zit. Bouterse stelde verder dat onder de huidige regering het land wederom ver achteruit wordt gebracht en dat rassensentimenten de kop weer opsteken. "Dit soort dingen ga je alleen met wapens kunnen weghalen," concludeerde hij.

Santokhi laat onderzoeken of de uitspraken strafbaar zijn. Hij was dinsdag ook aanwezig bij de herdenking van de 8 decembermoorden in Fort Zeelandia. De president heeft na de ceremonie journalisten  kort te  woord gestaan. "De uitspraken zijn niet gericht tegen een persoon," merkte hij op. "De uitspraken zijn tegen de rechtsstaat, tegen de natie. Ik heb de pg gevraagd om te oordelen of de uitspraken strafwaardig zijn en dat hij op basis van zijn oordeel als pg stappen onderneemt. Ik heb een brief van hem gehad; hij heeft de politie de opdracht gegeven om te onderzoeken."

René Gompers

Advertenties