Jury Srefidensi-tekenwedstrijd: Keuze was moeilijk
24 Nov, 22:52
foto
De juryleden George Struikelblok, Meltem Karakoyun en Robbert Enfield bekijken de tekeningen.


De kunstenaars George Struikelblok, Meltem Karakoyun en Robbert Enfield hebben het niet gemakkelijk. Als jury moeten zij de tekeningen beoordelen van kinderen en seniore burgers in opvangtehuizen, die hebben meegedaan aan de tekenwedstrijd in verband met de herdenking van 45 jaar onafhankelijkheid van Suriname. De creativiteit spat af van de tekeningen. De winnaars worden morgen bekendgemaakt.

It was hard to choose”, geeft Karakoyun haar jury-ervaring weer. Ze heeft heel interessante tekeningen gezien bij de kinderen. De verschillen in leeftijd hebben ook geresulteerd in een verschil in de kwaliteit van de tekeningen. Ze vond het fijn om te merken dat de kinderen tijd en energie hebben gestopt in dit project en ziet deze fase in hun leven als een heel belangrijke.

Deelname senioren bijzonder
Struikelblok vond de tekeningen heel erg divers. Dat seniore burgers als aparte categorie ook mee mochten doen, vond hij heel bijzonder. Het is namelijk een groep aan wie doorgaans heel weinig aandacht wordt besteed.” En daarom vind ik het geweldig dat Sociale Zaken dit heeft gedaan om ze ook mee te nemen, omdat zij ook 45 jaar onafhankelijkheid hebben meegemaakt. Dus ze zullen wel iets hebben over gehouden dat ze willen tekenen of op papier willen plaatsen.” Collega-kunstenaar Robbert Enfield zocht bij de tekeningen vooral naar de Srefidensi sfeer. Hij vond zowel de kinderen als de seniore burgers heel creatief. “Ze waren leuk. Andere minder, maar ik was tevreden.”

Deelname Matoekoe
De tekenwedstrijd had als doel zoveel mogelijk de doelgroepen te betrekken, zodat zij in hun beleving konden weergeven, hoe zij het hele gebeuren rondom de onafhankelijkheid beleven of hebben beleefd. Stichting Matoekoe is een van de instellingen die heeft meegedaan. Matoekoe is een heiltherapeutisch centrum voor kinderen met een beperking. Volgens maatschappelijk werkster Marijke Zschuschen heeft het centrum een opvangcapaciteit van 60 pupillen. De kinderen krijgen scholing en therapeutische begeleiding. Ook krijgen ze verschillende technieken aangeleerd, waaronder pottenbakken, kaarsen maken en schilderen. Dit, zodat ze op latere leeftijd enigszins in hun eigen behoeften kunnen voorzien.

Onafhankelijkheidsplein
Ook kinderhuis Sukh Dhaam te Alkmaar in het district Commewijne heeft meegedaan aan de tekenwedstrijd. Sozavo- minister Uraiqit Ramsaran bracht ter gelegenheid hiervan een bezoek aan deze opvanginstelling. De inzendperiode heeft geduurd van 26 oktober tot en met 18 november. Elke instelling mocht twee tekeningen opsturen. Op 21 november zijn de inzendingen gejureerd door de drie kunstenaars. Alle ingezonden tekeningen zijn te bezichtigen op de Facebookpagina van het ministerie en andere media. Morgen worden de drie winnaars per categorie bekendgemaakt. De tekeningen van de winnaars zullen worden tentoongesteld op het Onafhankelijkheidsplein. Elke deelnemer krijgt een certificaat van deelname en winnaars krijgen een geldbedrag.
Advertenties