Asabina: Er is sprake van onderwijsongelijkheid
30 Oct, 22:23
foto
Ronny Asabina, fractieleider van de BEP.


Het komt heel veel burgers voor dat een passende onderwijsplek en passend onderwijs krijgen op basisniveau, niet voor eenieder is weggelegd. "Er is sprake van onderwijsongelijkheid. Wij constateren een oneerlijke verdeling van het onderwijsbudget en onderwijsaanbod, hetgeen de perceptie doet aanwakkeren en toenemen dat studeren in voorkomende gevallen niet wordt gestimuleerd, maar integendeel wordt afgestraft. In het binnenland zijn veel scholen nog niet begonnen". Dit stelde BEP-fractieleider Ronny Asabina donderdag in De Nationale Assemblee tijdens de themavergadering over onderwijs. 

Het gehele college heeft net als de regering de noodzaak, maar bovenal positieve effecten van het onderwijs belicht. Als rode draad is aan de orde gekomen, het gegeven, de naakte waarheid dat onderwijs enorm veel oplevert, voor elk facet van het leven en de samenleving. Onderwijs is bij uitstek het wapen in de strijd voor de verbetering van de kwaliteit van het leven van burgers. Het moet iedere burger in de gelegenheid stellen, geen één uitgesloten, om zich te ontwikkelen en meer kansen te hebben voor realisatie van een succesvolle toekomst en volwaardig leven, merkte Asabina op.  

Door problemen met het schoolvervoer zijn de scholen in het binnenland niet begonnen. Onderwijsminister Marie Levens had aangegeven dat met Covid-19 Suriname voor enorme uitdagingen staat om het onderwijsproces op te starten. "In feite zouden wij in crisisberaad moeten gaan, dus crisismanagement, want het gaat om serieuze problemen en uitdagingen," voerde de BEP-fractievoorzitter aan. Haast een maand is voorbij en scholen in grote delen van het binnenland zijn nog niet opgestart. 

"Wij halen vers voor de geest de petitie die leerkrachten van het binnenland recentelijk ter hand hebben gesteld van de vicepresident, in welk schrijven zij hun ontevredenheid en misnoegen hebben geuit over omstandigheden van de scholen alwaar men onderwijs moet geven. De roep van hen is heel duidelijk en meer dan terecht, verantwoord en zorgvuldig," benadrukte de volksvertegenwoordiger. Een andere belangrijke uitdaging is ook om zuiver water en sanitair bij scholen te waarborgen en of beschikbaar en toegankelijk te maken. Water heeft  met zoveel  dingen te maken, niet alleen onderwijs,  maar ook hygiëne, gezondheid en voedsel," betoogde Asabina. Aan de scholieren en studenten die tot op heden onderwijs moeten ontberen, zei Asabina: “blijf in jezelf geloven, want dat geeft je zelfvertrouwen". 
Advertenties