Regering wil veerdienst nieuw leven inblazen
30 Oct, 16:02
foto
Boten die de oversteek Paramaribo-Meerzorg doen, willen slechts varen als ze SRD 5 per rit mogen vragen. Voor minder gaan ze niet varen. (Foto's: René Gompers)


De regering is van plan om de veerdienst tussen Paramaribo en Meerzorg nieuw leven in te blazen. Dit om de filevorming in Commewijne en Paramaribo op en rond de ‘Bosjebrug’ te verminderen, geeft president Chan Santokhi aan.  Ondertussen liggen de kleine boten die de verbinding tussen Meerzorg en Paramaribo onderhouden, nog steeds voor anker. Ze willen pas varen als de regering akkoord gaat met SRD 5 per persoon per rit. Het oude tarief was SRD 1,75.

De boten varen door de covid-situatie al zeven maanden niet. De druk op de brug is hierdoor toegenomen, met langere files als gevolg. Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme meldt dat boothouders niet willen meewerken aan de heropstart. Ze slaan het voorstel van een maximaal tarief van SRD 3.75 af. Ook willen ze niet voor SRD 4 varen, geeft de minister aan.

“Anderhalve week terug hebben we een handreiking naar de boothouders gedaan,” deelt Jubithana mee. “Starten jullie met SRD 4 zodat de druk, de file, de stress op de brug, minder worden. Zodat de mensen die tussen Paramaribo en Commewijne travelen binnen 10 minuten op hun bestemming zijn,” herhaalt hij het verzoek aan de bootsmannen aan journalisten. “Maar dat is afgewezen. We constateren dat er hier sprake is van onwil.” De boothouders willen ook Covid-steun. De steun krijgen ze wel, deelt Jubithana mee. Ook is de aanmeersteiger op Meerzorg ondertussen hersteld.

Bij het bespreken van de problemen bij Scheepvaartmaatschappij Suriname (SMS) deelde Santokhi mee dat de verkoop van het oude veerboot, de Maratakka 2, voorlopig is aangehouden. Er wordt een rapport afgewacht over de technische status van het vaartuig voordat er een definitieve beslissing komt. Er komt ook een inventarisatie bij SMS, deelt Santokhi mee. Maar uiteindelijk zullen er twee nieuwe veerboten komen, zegt hij.

“Er is al goedkeuring gegeven in de Raad van Ministers om ook het probleem van de file in Commewijne op te lossen; dat we twee veerboten gaan aanschaffen,” deelt de president  mee.  “De veerboten gaan varen tussen Paramaribo en Meerzorg om zoveel mogelijk verkeer van de file weg te halen, om dienstverlening te verbeteren en om te zorgen dat heel wat burgers ze gaan gebruiken voor de oversteek.” Wanneer de vaartuigen aangeschaft zullen worden, is niet duidelijk.

Ondertussen wordt er nog steeds met de boothouders gesproken, deelt Jubithana mee. De boothouders houden het been stijf: SRD 5 per rit. Enkele bootsmannen op Meerzorg merken tegenover Starnieuws op dat ze de regering niet helemaal vertrouwen en daarom vasthouden aan SRD 5. Ze vrezen dat als ze voor minder gaan varen de regering de achterstallige betalingen nog meer op de lange baan gaat schuiven. De subsidies komen ook weg te vallen. Door het lange liggen van de boten in het water zijn de onderhoudskosten ook gaan stijgen, geven ze aan. De koers maakt het ook moeilijker om bijvoorbeeld onderdelen voor de motoren aan te schaffen. “Voor ons is SRD 5 redelijk om al de kosten nog te kunnen dekken. We zouden wel voor minder kunnen varen, maar we hebben geen garantie dat de andere afspraken op tijd worden nagekomen,” zeggen ze.

René Gompers
Advertenties