Regeermacht of regeerverantwoordelijkheid?
16 Oct 2020, 05:44
foto


In aanloop naar diverse voorgaande verkiezingen hoorde je verschillende partijen roeptoeteren dat ze klaar waren voor “regeermacht”. Het woord regeermacht doet mij de stekels overeind zetten. Regeren is één ding en kan, indien dit goed gebeurt, respect afdwingen, zelfs als er impopulaire maatregelen genomen moeten worden door de beleidsmakers. 
Dat niet alle verkiezingsbeloften op stel en sprong kunnen worden gerealiseerd is een fenomeen dat zich wereldwijd voordoet en niet alleen in SU.

Met de nodige transparantie en onderbouwing van een beleidsmaatregel kun je doorgaans een grote groep mensen bereiken, die je dan echter een worst voor moet houden met de garantie dat het gewone volk er ook een plakje van krijgt. Wat zich nu qua beleid in ons land voordoet is ronduit tenenkrommend en ik ben benieuwd wat de uitslag zou zijn als er heden ten dage verkiezingen zouden worden gehouden.

Dat de staatskluis meer dan leeg is kun je Santokhi en z’n ploeg niet aanrekenen, wél dat er op bepaalde niveaus nog steeds behoorlijk met geld wordt gesmeten. Wat is er overeind van de belofte het ziekmakende nepotisme los te laten? Er zijn deskundige mensen genoeg in dit land om op hoog niveau hun kennis/kunde toe te passen.

Waarom moet mevr. S. keer op keer benoemd worden in de diverse zwaarwegende functies? Is ze een duizendpoot en heeft ze zoveel tijd en energie om al die taken voor 100% goed te kunnen uitvoeren? Het beleid vertoont dictatoriale trekjes en marcheert mee in de reeds jarenlange stoet van dictatoriale regeringen waarmee Latijns-Amerika zich in dit opzicht sinds decennia een twijfelachtige reputatie heeft verworven. We mogen dan op papier wel een democratie heten waar naar het volk geluisterd wordt, maar ik heb zo langzamerhand mijn gerede twijfel.

Zelf zou ik het woord “regeermacht” willen veranderen in “regeerverantwoordelijkheid”. Een verantwoordelijkheid die gezag creëert i.p.v. macht die men naar zich toetrekt, kortom: Werk aan de winkel. Ik wil afsluiten met een opmerking van Hannah Arendt, een joodse filosofe. ’De ethische kwaliteit van een organisatie hangt af van de morele moed van individuele leden’. 

I. Bos
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April