Peru staat medici uit Venezuela toe tijdens pandemie
04 Aug 2020, 16:49
foto
Het decreet staat ziekenhuizen toe buitenlandse artsen in te huren die niet in het medische register van Peru staan. (Foto: EPA)


Peru laat duizenden Venezolaanse gezondheidswerkers die hun land zijn ontvlucht, toetreden tot het Peruaanse gezondheidssysteem tijdens de coronaviruspandemie. De Peruaanse president, Martín Vizcarra, heeft een decreet ondertekend dat gekwalificeerde buitenlandse artsen en verpleegkundigen vrijstelt van het valideren van hun diploma's.

Peru heeft meer dan 430.000 Covid-19-gevallen en de gezondheidsdienst heeft het moeilijk. Meer dan 830.000 Venezolanen zijn de afgelopen jaren in het land aangekomen.

In totaal zijn meer dan vijf miljoen mensen gevlucht voor de voortdurende politieke en economische crisis in Venezuela, waarbij velen op zoek zijn naar een nieuw leven in Colombia, Peru, Brazilië en daarbuiten in de VS en Europa. Sommigen van hen die in Peru een nieuw leven zochten, zeiden dat ze xenofobie kregen van Peruanen die bang zijn dat de Venezolanen hun baan wegnemen.

De Peruaanse premier, Pedro Cateriano, zei dat het nooddecreet gekwalificeerde Peruaanse en buitenlandse artsen in staat zou stellen om tijdens de pandemie medische diensten te verrichten, zelfs als ze niet zijn geregistreerd bij de Peruaanse medische raad. "Op deze manier kan al het medische personeel dat hier verblijft zich aansluiten bij deze nationale zaak, de bestrijding van het coronavirus", zei Cateriano.

"De afgelopen dagen hebben we een kleine stijging gezien in het aantal gevallen en sterfgevallen. We kunnen niet blijven doen alsof er geen epidemie is", waarschuwde de premier.

Door de pandemie en de wanhopige behoefte aan gekwalificeerd medisch personeel dat hierdoor is ontstaan, hebben sommige Venezolaanse artsen de kans gekregen om van de informele sector over te stappen naar reguliere banen.

Van dokter tot marktkoopman

Felimar Luque is een Venezolaanse gynaecoloog die haar land in 2019 verliet. Voordat de nieuwe maatregel van kracht werd, vertelde ze BBC News Mundo over de moeilijkheden om in haar beroep in Peru te mogen werken. Ze herinnerde zich hoe ze, toen ze voor het eerst in de hoofdstad Lima aankwam, een kamer met haar zus moest delen, waar ze arepa's (Venezolaanse maïskoekjes) maakten die ze op een nabijgelegen markt zouden verkopen, voor ongeveer US$ 20 per dag.

Ze vond later werk in een apotheek, maar kon de kosten niet betalen om haar Venezolaanse medische titel in Peru te laten valideren. Uiteindelijk, met de hulp van een NGO, slaagde Luque erin, na een aantal tests en cursussen te hebben doorlopen, haar titel te laten valideren en haar naam in het medische register van Peru te laten opnemen.
Ze zegt dat ze, zelfs toen ze eenmaal was geregistreerd, moeite had om een ​​baan te vinden en pas toen de pandemie toesloeg, kreeg ze een kortlopend contract aangeboden.

De Peruaanse regering zegt dat het nieuwe decreet het proces van het inhuren van buitenlandse artsen veel soepeler en sneller zal maken.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April