Santokhi: Sabotage van hoogste orde door vorige regering
03 Aug 2020, 15:04
foto
President Chan Santokhi op een persconferentie die nu gaande is. (Beeld: STVS)


President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk hebben hun teleurstelling uitgesproken over wat er is overgenomen van de regering Bouterse-Adhin. Het is zeer ernstig wat het volk is aangedaan. Er is sprake van mismanagement, deelde Santokhi mee op een persconferentie vandaag. Door verkeerde beleidskeuzes, prioriteiten en mismanagement is het volk verarmd, stelt de president. Het gaat om sabotage van de hoogste orde, concludeert de president. 

In de afgelopen tien jaar is meer dan US$ 4 miljard aan inkomsten binnengekomen. Wat is met dit geld gebeurd, vraagt Santokhi zich af. De meeste infrastructurele werken zijn gefinancierd met leningen uit China. Er zijn veel leningen, maar de administratie laat te wensen over. Er is ook geen administratie gevonden van het Covid-19 fonds. De uitgaven van SRD 300 miljoen zijn niet verantwoord. 

Er is een achterstand van maanden voor betalingen van AOV. US$ 65 miljoen op jaarbasis aan royalty's wordt gebruikt om schulden af te lossen, of als onderpand. Ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft op 10 juli aan de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) de opdracht gegeven SRD 272.9 miljoen over te maken naar een rekening van een woningbouwfonds. Dit bedrag zou dan niet ter beschikking zijn van de nieuwe regering. Hierdoor dacht men dat de salarissen over juli niet zouden worden betaald. De brief heeft de SPSB ontvangen op de dag van de inauguratie van de president. Toch heeft de directeur van SPSB het geld overgemaakt. Er worden passende maatregelen tegen de directeur voorbereid. "Hoor yu ati volk van Suriname. Het Surinaams volk is nu opgescheept met US$ 1.9 miljard aan buitenlandse leningen", tot nu toe gaat het om 123 leningen", waarschuwt de president. Totaal zijn de schulden ongeveer US$ 3 miljard. In de afgelopen maanden zijn 3.603 ambtenaren in dienst genomen. De loonsom van ambtenaren is toegenomen met SRD 62 miljoen. De 50% verhoging die voor ambtenaren overeengekomen is, zal SRD 180 miljoen per maand extra kosten. "Wij zijn ervan overtuigd dat de vorige regering alles in het werk heeft gesteld om het werken van deze regering te bemoeilijken." Het is volgens Santokhi sabotage van de hoogste orde. 
Advertenties

Saturday 24 February
Friday 23 February
Thursday 22 February