Staf VS ambassade in Chengdu vertrekt, deadline nadert
26 Jul 2020, 16:38
foto
Een verhuiswagen staat op het terrein van het Amerikaanse consulaat-generaal in Chengdu terwijl beveiligingspersoneel de voorpoort bewaakt. (Foto: Reuters)


Het personeel van het Amerikaanse consulaat in Chengdu doet de laatste pogingen om het pand te ontruimen, aangezien de veiligheid buiten streng blijft ondanks de sluiting op maandag op bevel van Beijing. De betrekkingen tussen China en de VS blijven verslechteren.

Drie rijdende vrachtwagens kwamen het Amerikaanse consulaat binnen toen toeschouwers op een hete zondag op een met bomen omzoomde straat de trottoirruimte deelden met tientallen agenten in uniform en in burger. De hoofdstad van de provincie Sichuan, samen met Houston in Texas, stond in de schijnwerpers van de internationale politiek, aangezien China en de VS vorige week over en weer bevelen uitwisselden om elkaars consulaten in de twee kernsteden te sluiten.

De sluitingen hebben geleid tot een sterke verslechtering van de banden tussen de twee grootste economieën ter wereld, die al de ergste waren in decennia door geschillen over handel en technologie, de pandemie van Covid-19, de territoriale aanspraken van China in de Zuid-Chinese Zee en de onderdrukking van Hong Kong.

De politie vroeg mensen zich verder te verwijderen van het consulaat waar zich buiten een menigte vormde. Toeschouwers maakten foto's en video's van wat ze verwachtten dat het de laatste keer zou zijn dat het complex in Amerikaanse handen zou komen. De straat was afgesloten voor verkeer, behalve voor consulaire of politievoertuigen die door de politie waren doorgelaten.

China heeft vrijdag de sluiting van het consulaat van Chengdu in de zuidwestelijke provincie Sichuan bevolen. Dat betekent een ontruimingstermijn van maandag om 10.00 uur, aldus de redacteur van een door de staat gerunde tabloid.

De beslissing van Beijing was een vergelding voor het Amerikaanse bevel om het Chinese consulaat in Houston te sluiten, met het argument dat het complex spionnen huisvesten die gegevens probeerden te stelen van faciliteiten in Texas, waaronder het Texas A&M medische systeem en het MD Anderson Cancer Center van de Universiteit van Texas in de stad. China zei dat de beschuldigingen "kwaadaardige laster" waren.

In Houston werd vrijdag een groep mannen vergezeld door een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gezien die een deur opende op het Chinese consulaat, kort nadat minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, het "een centrum van spionage en diefstal van intellectueel eigendom" noemde.

In Chengdu vertrok een voertuig die op het terrein van het Amerikaanse consulaat was geweest, op zondagochtend. Het was onduidelijk wie of wat erin zat.

"China reageerde wederzijds", zei een 63-jarige lokale bewoner die alleen zijn achternaam noemde, Yang, die de situatie "behoorlijk betreurenswaardig" noemde.

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April