Mathoera: Efficiëntie, weinig middelen en toch goede resultaten
22 Jul 2020, 04:58
foto
Minister Krishna Mathoera op haar nieuwe werkplek bij Defensie.


Minister Krishna Mathoera van Defensie heeft haar staf en de legerleiding voorgehouden dat de focus de komende periode efficiëntie zal zijn. “Ik heb hen ook eerlijk gezegd dat er geen geld is om op dit moment in het leger te investeren”, vertelt Mathoera aan Starnieuws. Afgelopen vrijdag nam zij het roer over op het ministerie. De overdracht en eerste kennismakingsgesprekken verliepen heel positief. “Er is begrip en besef dat er geen middelen zijn, en dat het een kwestie is van ‘all hands on deck’.”

Hoewel Mathoera zich nog in de oriënterende fase bevindt en beleid moet maken, weet zij nu al wat de focus voor de komende periode is: imagoverbetering van het leger, de militair. “Een militair moet het boegbeeld zijn van vaderlandsliefde, discipline, beschermer en dienaar van land en volk.” Het leger zal zich focussen op de kerntaken: bewaking, beveiliging van landsgrenzen en natuurlijke hulpbronnen. Ook zal het ondersteunend zijn naar andere diensten en actief betrokken zijn bij sociale projecten binnen de samenleving.

Volk financiert defensieapparaat
“De weinige beschikbare middelen zullen wij zo efficiënt mogelijk gebruiken. En personeel en materieel zullen wij zo effectief mogelijk inzetten om toch goede resultaten te halen”, zegt de defensieminister. Haar instelling: “Het volk betaalt, financiert het defensieapparaat en wij zullen en moeten teruggeven.” Voor deze week staat onder meer op haar agenda een rondleiding op het ministerie en presentaties van de verschillende afdelingen. Mathoera stelde zelf het format van de presentaties op en welke vragen zij beantwoord wil zien. De afdelingshoofden zullen ook de drie belangrijkste knelpunten van hun dienst moeten aangeven en wat zij zelf als oplossingen zien.

Samenleving van dienst zijn
Samen met haar staf en de legertop zal Mathoera nagaan hoe het ministerie met de huidige capaciteit, alle legereenheden en geringe financiën toch andere departementen en de samenleving van dienst kan zijn. “De algehele opvatting is: als het goed gaat met het land, gaat het goed met het volk. Iedereen heeft er belang bij.” Het leger moet absoluut ondersteunend zijn naar de politie, vindt de bewindsvrouw. “Het leger doet al goed werk”, onderstreept zij en noemt als voorbeeld de Covid-19 situatie, “zie daar de rol en betrokkenheid - ook van het NCCR. Dit is precies de kracht van een leger: in tijden van nationaal belang, crisis, calamiteit, ramp dat je een capaciteit hebt binnen het bestuur, die je gelijk kunt inzetten.” 

Commerciële ondersteuning
Over de commerciële ondersteuning aan derden, weet Mathoera dat er overeenkomsten zijn getekend met (goud) bedrijven. Legereenheden bieden assistentie, bijvoorbeeld bij transport van dynamiet en de overheid krijgt hiervoor een vergoeding. “Zolang de contracten duidelijk en transparant zijn, alles volgens de comptabele en veiligheidsregels gebeurt en geldstromen verantwoord worden, heb ik geen moeite met deze ondersteunde diensten. Het leger moet niet alleen een kostenpost zijn voor de overheid, maar kan ook een verdiener zijn.” In één adem benadrukt zij dat militairen geen diensten zullen draaien voor particulieren, mits de leiding er van op de hoogte is. 

Gericht en effectief personeelsbeleid 
Ofschoon de prioriteitsgebieden nog niet zijn vastgesteld, zegt Mathoera dat human resources er een van zal zijn. Het zal een klus zijn om met de weinige middelen toch een gericht en effectief personeelsbeleid te ontwikkelen. “Iedereen binnen de organisatie verdient een menswaardige, rechtvaardige en respectvolle behandeling.” 

Als ex-politie commissaris neemt Mathoera, leiderschap, overleg & communicatie, maar bovenal resultaatgericht werken’ mee in haar nieuwe functie. “Interne en externe communicatie is in deze crisistijd erg belangrijk. De eigen organisatie en de samenleving moeten weten waar wij aan toe zijn en welke lijn gevolgd wordt. Ook de resultaten zullen gedeeld worden.” Mathoera is zich ervan bewust dat elke gewapende macht een specifieke bevelscultuur kent, “ik hou hiermee rekening en zal die ook respecteren.”

Geen onbekend terrein
Het defensieapparaat, voornamelijk het leger is voor Mathoera eigenlijk geen onbekend terrein. Als parlementariër was zij lid van de vaste commissie Defensie binnen de Assemblee. En 22 jaar lang heeft zij haar man moeten delen met het leger; sommige van zijn collega’s en vrienden ontmoette zij tijdens de kennismakingsronde de afgelopen dagen. 
Luitenant-kolonel Robby Hussainali was tot aan zijn heengaan in 2008 Luchtmachtcommandant. 

“Ik heb patriottisme van hem geleerd.” Mathoera vertelt dat zijn liefde voor Suriname en het leger ongekend was. Het leger staat in haar visie daarom symbool voor vaderlandsliefde en bescherming. “Militairen zijn bereid daarvoor hun leven op te offeren. En dat verdient respect. En dat is wat ik voor het leger wil.”  

Sterke professionele organisatie
Mathoera vult verder aan: “Breed respect en erkentelijkheid voor de professionele wijze, waarop het leger zijn taken vervult en de samenleving dient. De militaire dienst moet weer een inspiratie zijn voor elke jongere.” Als de nieuwe defensieminister, zal zij deze lijn vasthouden. “Wij zullen het leger verder uitbouwen naar een sterke professionele organisatie. Het volk rekent op het leger en vertrouwt erop dat het integer, betrouwbaar, behulpzaam en professioneel is.”
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April