Column: Politieke Borrelpraat 617
21 Jun, 22:51
foto
VHP-voorzitter Chan Santokhi en Ronnie Brunswijk, de sterke man bij ABOP. (Foto: Ranu Abhelakh)


“Heren, hebben jullie het ook gehoord: Lonneman wordt hoogstwaarschijnlijk onze nieuwe VeePee.”
“Mijn goede genade.”
“Mijn genadige goedheid.”
“Allemaal geruchten. Jullie zijn altijd zo negatief. Dan blijven jullie maar met jullie Aloe Baba en HoefnixDraadmix, klaar!”
“Heren, rustig. Vincent, breng je wat ijs dat ze even afkoelen. Kijk, luister. Chan en Lonneman, C&L, zijn een ijzersterk kandidatenkoppel voor Pres en VeePee. Wie gaat er dan met enig fatsoen nog een koppel als tegenkandidaat stellen? Om net als die Armzaad Ladoel ten overstaan van land, volk en de wereld ondronyang te verliezen?”
“Dan worden C&L misschien bij acclamatie gekozen?”
“Ja, waarschijnlijk. En ik heb daar geen problemen mee. De meerderheid van het volk heeft de leiders van de twee grootste etnische stammen in dit land daartoe geroepen.”
“En het maakt in feite niet uit of je blank, bruin, geel of zwart bent, man of vrouw bent, je moet common sense hebben en een consequent eerlijk beleid uitvoeren. Good governance, that matters!”
“Maar dalijk wordt er met een stok achter ministers gerend.”
“Als je met landsgelden sjoemelt en liegt en bedriegt… tja, dan heb je dat als minister zelf Kezocht.”
“Maar het op de valreep verdelen van benoemingen en bevroren toelages aan toppers ontdooien: dat kan toch niet?”
“Tja, nu hebben we onze eerste brigade-generaal of weet ik veel, en we hebben de A van Beebeleve. Over diens invulling was al zooow lang nagedacht, zegt Amikoto, dat er nu snelsnel een beslissing genomen moest worden.”
“Maar dit verdelen van posities, zelfs als je als regering demissionair bent, moet nou eens ophouden.”
“Vene en Shantishanti hebben dat in 2010 toch ook gedaan?”
“Dat praat dit gedoe toch niet goed? Mensen staan Corona op te lopen alleen maar om een pakket te bemachtigen, dan ga je jezelf met terugwerkende kracht zegenen? Wat een hoelahoep.”
“Dat noemen ze dus ‘vechten voor the ghetto people, voor de hossselmans, voor de pokumans, taxichauffeurs enzo. Die waren wel goed om als stemvee te dienen. Hopelijk gaan de ogen van die in de steek gelaten sociaal zwakkeren nu een beetje veel open.”
“Ach, in 2025 stemmen ze weer al klagend tegen iets. Zo is ons. Misschien verandert het in 2030, of in 2040 of in 2525.”
“In the year 2525, if man is still alive, if woman will survive…”
“Hee, dat liedje, die hit van Zager and Evans, wat een schitterende tekst was dat!”
“We dwalen af. Mang! Aan posities invulling geven is dus beleid in ons land, en veel minder werken aan een gedegen oplossing van de noden van dit volk. Daar waren we toch?”
“Klopt, jonge zuiplapvriend in ons midden.”
“Maar de Oranjepartij claimt de positie van governor van de Centrale Bank.”
“Die positie mag absoluut nooit meer politiek ingevuld worden, vandaar vooral die financiële rommel waarin we nu beland zijn.”
“Maar de huidige governor was toch ook politiek ingevuld?”
“Nee hoor, jonge vriend. Na een twee of drietal droevige proevige en blunderige sunderige afwijzingen die wel politiek gedragen waren, kwam de huidige governor naar voren als te zijn gedragen door het bedrijfsleven, de banken en vakbond.”
“Ja, dat is waar. Dus het weghalen van hem en het plaatsen van wie dan ook zal sowieso weer een politieke ingreep en invulling van die post betekenen, met alle gevolgen van dien.”
“Maar als Lonneman VeePee wordt en zijn partij ook Grondzaken krijgt, dan zijn we de  pineut, want dan gaan alle gronden onder ‘hen’ verdeeld worden.”
“So what? Vorigen op Grondzaken, tot en met die Landrover, hebben toch ook duizenden hectaren onder ‘henzelf en de hunnen’ verdeeld?”
“En wattebout ons, wij hier?”
“Hebben jullie geen grond waarop je woont en misschien nog een stukje verder weg dat je niet eens kan onderhouden en bebouwen? Wie van jullie woont nog in een huurhuis? Steek je hand op. Nee Sjaak, niet je lege glas, je hand! Niemand? Wel, dan klaag niet.”
“Maar zelfs Pier de Khan zei in z’n opbelprogram dat hij sprakeloos was toen iemand uit de supermarkt kwam en hem dwars door haar mondkapje heen toeriep: ‘Al m’n geld is op!”
“Dan waarvoor is dat bedrukt bankpapier? Om op te potten? Om mee naar Boven te nemen? Laat men toch ophouden met dat zinloos en irritant geklaag en geblèr als men de monetaire mechanismen niet wil begrijpen waardoor onze munt is gedevalueerd en al die prijzen zijn gestegen en nog zullen stijgen.”
“Waardoor, meester, want iedereen voelt het nu.”
“Dat komt simpel omdat onze overheid al tientallen jaren meer uitgeeft dan zij verdient. Klarie! Punt uit! Done! Keba! Full stop! En zolang onze overheid niet meer gaat verdienen en minder gaat uitgeven, gaan we zo blijven voortsukkelen. Nu zijn alle prijzen berekend op een koers minstens tussen 13 tot 15 srd voor één US dollar. Zelfs die Djotehlall heeft dat gedaan nu ‘zijn paarse broodheer’ heeft verloren.”
“Dan hoe trekken wij dit recht?”
“Absoluut niet door meer te gaan lenen, want eerst moeten de schulden geherschikt en hergeschikt en afgelost en gelostaf worden.”
“Dan wat moeten we doen?”
“Gunst mang, jullie doen net als sommige journalisten tijdens die Covid-meetings: jullie vragen steeds naar de bekende weg.”
“En wat is die bekende weg?”
“Oké, daar gaan we weer: alle grote subsidies, dus op stroom, water, brandstof, kookgas, busvervoer binnen 5 tot hooguit 10 jaren afbouwen.”
“Dan w’o dede.”
“Als we het niet Nu beginnen te doen, w’o dede zeker, en dat ‘w’o dede-proces’ is al ingezet. Zie de prijzen! We kunnen het nog stuiten, maar straks niet meer.”
“Klopt, het is net als een ontsteking aan een teen van een zware suikerzieke patiënt die zich maar niet aan de medische regels wil houden. Nu zijn meerdere tenen aan het afsterven, rottend vlees wordt afgeschraapt en verbonden, maar a proces e go doro.”
“Wat dan?”
“Voet amputeren boven de enkel waar nog goed is, en dan hopen dat de wond droogt en geneest.”
“En als de patiënt dat weigert?”
“Dan klimt die verrotting steeds verder naar boven tot er een bloedvergiftiging optreedt en die kan je niet amputeren. Dan is het: Marius Rust of Nieuw Lina’s Rust, o jee, die zijn al vol, dan maar cremeren, Ashes to Ashes, dust go rust.”
“Wat een opwekkend vooruitzicht. Kijken of de nieuwe machthebbers, behalve nieuwe ministeries voor oud geboefte creëren en sleutelposities verdelen, ook dit pijnlijk economisch genezingsproces zullen aandurven om uit te voeren. Het is vijf voor twaalf…”

Rappa
Advertenties

Saturday 15 May
Friday 14 May
Thursday 13 May