Guyana: Oppositie wint, wacht op officiële afkondiging
09 Jun 2020, 01:53
foto
De nieuwe president van Guyana wordt de 40-jarige Irfaan Ali. Hij is de presidentskandidaat van de PPP, die de verkiezingen van 2 maart heeft gewonnen.


De processen-verbaal van de hertelling van alle 2.339 stemdozen in Guyana zijn maandagochtend afgerond. Het resultaat bevestigt dat de Peoples Progressive Party (PPP) de verkiezingen van 2 maart 2020 met 15.416 stemmen heeft gewonnen. Dat betekent dat de partij 33 zetels in het parlement zal krijgen, dat is een ​​meerderheid van één zetel.

Het is de verwachting dat de veertigjarige Irfaan Ali zal worden beëdigd als president. Hij leidde tijdens de vorige regeringsperiode van de PPP een ambitieus huisvestingsprogramma om goedkoop land aan de armen te geven. APNU + AFC, dat in december 2018 instortte na een motie van wantrouwen in slechts drie en een half jaar in haar regering, behaalde voldoende stemmen om 31 zetels te nemen. De groep van drie partijen - ANUG, LJP en TNM - die overeenkwamen om hun stemmen te combineren, behaalde één zetel.

Het is voor het eerst sinds 2015 dat er drie partijen in de Nationale Vergadering komen. De PPP behaalde in totaal 233.336 stemmen; APNU + AFC behaalde 217.920 stemmen. Samen behaalden ANUG, LJP en TNM 5.214 stemmen.


Presidentskandidaat van de PPP, Irfaan Ali geflankeerd door oppositieleider Bharrat Jagdeo (l) en kandidaat-premier Mark Phillips. (Foto: Newsroom)

Uit de hertelling van Regio 4 bleek dat de verkiezingsfunctionaris Clairmont Mingo cijfers uit deze grootste regio sterk had opgeblazen om APNU + AFC de overwinning te bezorgen. De hertellingsstemmen moeten nu worden gecertificeerd. De verwachting is dat dat later vandaag zal gebeuren.

Zodra alle certificaten binnen zijn, moet de Chief Elections Officer, Keith Lowenfield, een rapport indienen bij de Guyana Elections Commission (Gecom). Dit rapport bevat het totaal aantal uitgebrachte stemmen voor elke partij en een samenvatting van de observatierapporten van de hertelling.

Lowenfield heeft hiervoor tot 13 juni de tijd. Vervolgens zal de Commissie, bestaande uit de voorzitter, rechter Claudette Singh en drie commissarissen van de PPP en APNU + AFC, hierover beraadslagen. Ze hebben tot 16 juni de tijd om Lowenfield te vragen een eindrapport op te stellen om de resultaten van de verkiezingen bekend te maken.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April