Column: IOC gaat overstag
26 Mar, 00:59
foto
De coronaviruscrisis heeft geleid tot uitstel van de Olympische Spelen. (Foto: Reuters


Na lang wikken en wegen heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dinsdag officieel bekendgemaakt, dat de Olympische Zomerspelen van 2020 in Tokio, Japan met minimaal een jaar worden verschoven. Voor velen was het een kwestie van tijd, voordat deze beslissing genomen werd, terwijl sommigen het niet zagen zitten, vanwege de grote financiële gevolgen. Sommige atleten waren geruime tijd in grote onzekerheid als ze in staat zouden zijn om een goede beurt te maken op het grootste sportevenement ter wereld, terwijl anderen zich afvroegen hoe zich adequaat voor te bereiden als ze niet uit huis mogen om te trainen. Al met al was er grote onzekerheid over de Olympische Spelen. Hoewel verplaatsing van de Spelen voor de hand lag, rijzen er nu andere organisatorische problemen, omdat de verschuiving een sneeuwbaleffect heeft. Toernooien die voor de zomer van 2021 geprogrammeerd stonden zullen ook verschoven moeten worden en ga zo door.

Het uitstel van de Spelen heeft dus niet alleen gezorgd voor een hoerastemming. De vraag is of degenen die zich reeds gekwalificeerd hadden, in 2021 nog in goede vorm zullen steken. De Japanners die zich al helemaal op de Spelen hadden afgestemd en al ongeveer 7 jaren bezig waren met de voorbereidingen, zijn in een mineurstemming. Zowat alle stadions en accommodaties waren al ruim voor de start in orde. Alle voorbereiding en investering om niet. Ze zijn daarom niet van plan om veel te veranderen aan de opzet van de Spelen. Zelfs de naam zal ongewijzigd blijven. Hoewel de nieuwe datum in 2021 zal zijn, blijft de naam Tokyo 2020. Dit besluit is vooral voor de merchandising, een hele besparing.

Ongetwijfeld is dit uitstel een enorme financiële tegenvaller, maar volgens Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité heeft het beschermen van mensenlevens de voorkeur. Bach ging tijdens het mededelen van het besluit daarom niet in op het financieel kostenplaatje. Hoewel het besluit erg lang op zich heeft laten wachten, verdient het I.O.C. wat mij betreft een pluimpje voor de getoonde moed om zo een groot evenement te verschuiven.

De verschuiving treft ook de sportliefhebbers die graag genieten van sporters die op zo een podium tot het uiterste gaan. Al met al trekt de Covid-19 pandemie, een zware wissel op de sport. Het publiek is de grote verliezer, zou je kunnen denken. Niets is echter minder waar. Gezien de koppigheid van de mens, durf ik te stellen dat het publiek de grote winnaar is. Ondanks de dreiging voor besmetting levensgroot aanwezig is bij zo een mondiaal toernooi, zou menigeen niet de verantwoordelijkheid nemen om gewoon thuis te blijven. De gevolgen voor de wereldbevolking zouden rampzalig zijn.

Mireille Hoepel

Monday 10 August
Sunday 09 August