Vuurwapengeweld in Haïti tijdens politie-protest
25 Feb, 16:29
foto
Een jongen gebaart terwijl een man in een uniform van de Haïtiaanse Nationale Politie een pistool richt gedurende een schietpartij in Champ de Mars, Port-au-Prince, Haïti. (Foto's: Reuters)


Anti-regeringsdemonstranten hebben maandag belangrijke straten in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince gebarricadeerd. De blokkades kwamen een dag nadat de politie die betere arbeidsomstandigheden eiste het legerhoofdkwartier in de stad aanviel.

De regering van president Jovenel Moïse noemde de aanval "een poging tot staatsgreep" en de strijdkrachten spraken over een "oorlogssituatie". Minstens twee mensen zijn in de botsingen van zondag omgekomen.

Maandag sloegen demonstranten bakstenen kapot, gooiden brandende banden en kiepten ijskarretjes op de straten die naar het huis van president Moïse leiden. De betogers eisen het ontslag van de president. Grote delen van de stad waren een dag nadat politieagenten het hoofdkwartier van het leger hadden omsingeld en het vuur hadden geopend, leeg. Sommigen die aan de schietpartij hadden deelgenomen, waren in politie-uniform.

Generaal Jodel Lesage van de Haïtiaanse strijdkrachten vertelde lokale media: "We worden onder vuur genomen met allerlei wapens, automatische geweren, benzinebommen en traangas." De regering zei dat het "een aanval op vrijheid en democratie" was. Politieagenten zeiden dat ze eerst waren aangevallen.

Ze protesteren al weken. Eén van hun belangrijkste eisen is om een ​​vakbond te mogen vormen, waarvan zij zeggen dat het voor meer transparantie zal zorgen wanneer zij met hun superieuren onderhandelen. Ze willen ook betere lonen.

President Moïse kondigde vorige week de oprichting aan van een financieel fonds voor familieleden van officieren die zijn gedood in de uitoefening van hun functie, maar het besluit heeft er niet voor gezorgd om de ontevreden officieren te sussen.


Betogers en personen in uniformen van de Haïtiaanse Nationale Politie zoeken dekking tijdens een schietpartij in Champ de Mars, Port-au-Prince, Haïti. (Foto: Reuters)

Na de botsingen kondigde de regering aan dat ze alle resterende carnavalvieringen zou annuleren "om een ​​bloedbad te voorkomen". Dit zijn niet de eerste protesten die Moïse heeft meegemaakt. Vorig jaar gingen Haïtianen de straat op over de verschrikkelijke staat van de economie van Haïti, waarvoor zij de overheid de schuld geven.

Moïse is sinds 2017 aan de macht en heeft gezegd dat hij het land niet zal achterlaten in de "handen van gewapende bendes en drugshandelaren".

Thursday 02 April
Wednesday 01 April
Tuesday 31 March