Lebidoti vuilbrandingsoven en 2 permanente huisartsen rijker
10 Feb 2020, 06:38
foto
Minister Antoine Elias spreekt de lokale bevolking op Lebidoti toe. Hij heeft een verbrandingsoven in gebruik genomen en twee Cubaanse artsen ter plekke gestationeerd.


De twintigste vuilverbrandingsoven is zaterdag te Lebidoti, een dorp gelegen aan de oever van het Brokopondo stuwmeer, in gebruik genomen door minister Antoine Elias van Volksgezondheid samen met zijn collega Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen en districtscommissaris (dc) Frederik Finisie. Daarnaast heeft Elias twee huisartsen die permanent in dat dorp zullen wonen en werken gestationeerd. De lokale bevolking is ingenomen, vooral met de huisartsen. 

De dc hield zijn gehoor voor dat met de komst van de vuilverbrandingsoven het dorp ontdaan moet worden van vuil. Brokopondo met tal van vakantieoorden, moet meer toeristen aantrekken. Finisie benadrukte dat het belangrijk is om het vuil op de juiste wijze te verbranden. Assembleelid Wendell Asadang (NDP) vroeg de dorpelingen duurzaam mee om te gaan. Hij bracht ze in herinnering dat de regering haar belofte nakomt door de zorg dichtbij huis te brengen. Twee vrouwenorganisaties mochten namens het bureau van de First Lady rollen stof, kleren, garen en nog wat andere goederen in ontvangst nemen. 

Minister Akiemboto merkte op dat zoveel producten gebruikt worden, waardoor huis- en grofvuil aan het toenemen is. Dit is overal in de wereld een probleem: het verwerken van het vuil. Om dit probleem te verhelpen, heeft de regering gemeend de vuilverbrandingsoven overal in het land te plaatsen. Hij zei dat het lokale personeel getraind is, waardoor mensen niet speciaal uit Paramaribo moeten komen voor de ovens. Bovendien kan het vuil nu verantwoord verbrand worden. Hij benadrukte het belang van het onderhoud van de oven en vroeg de dorpelingen om duurzaam ermee om te gaan. “Het is niet van de overheid, maar van jullie. De basiszaken die aanwezig moeten zijn, is gezondheidszorg, nutsvoorzieningen en werkgelegenheid. Wat ik merk is, dat we nu alles hier hebben”, stelde Akiemboto.

Elias zei dat in het Bouta’s Milieuplan voor de vuilverbrandingsovens ook de dorpen zijn meegenomen. De regering concentreert zich niet alleen op de stadsmens, maar ook op de dorpelingen en de binnenlandbewoners. Het elektrische gedeelte van deze oven werkt op zonne-energie. “Om de Medische Zending te ondersteunen hebben we twee Cubaanse artsen die hier permanent zullen blijven. Er zijn twee huisjes voor hen opgezet. We konden geen Surinaamse arts voor dit gebied vinden, vandaar dat we de Cubaanse artsen getraind hebben in de Surinaamse taal, cultuur en volgens onze medische standaarden”, zei Elias. Hij merkte op dat de overige dorpen ook permanent gevestigde artsen hebben. Inmiddels zijn 50 Cubaanse artsen in de verschillende dorpen in het binnenland geplaatst. “Hiermee zijn we onze belofte, de belofte en visie van de regering Bouterse-Adhin, nagekomen om de zorg overal toegankelijk te maken en om iedereen de zorg te kunnen bieden”, meent Elias. 

Herman Jinti, directeur van de Medische Zending, sprak de lokale bevolking toe. Hij legde uit dat de diensten van de Medische Zending normaal door zullen gaan, alleen hebben de dorpelingen nu twee artsen erbij. Hij vroeg hen om vredig om te gaan met de artsen en vertrouwen in hen te stellen. De mensen waren onder de indruk toen een van de Cubaanse artsen in het Sranan zijn toespraak hield. Hij zei voor het dorp te zijn en er kan elk moment een beroep op de artsen gedaan worden. Ook vroeg hij de mensen om hen bij te staan, zodat ze de taal nog beter kunnen leren.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April