Het kasreserve debacle
10 Feb 2020, 04:46
foto


Het gebruiken van de kasreserve van de banken heeft de tongen flink losgemaakt. Als je zonder toestemming het geld hebt gebruikt is er sprake van diefstal en dat is niet vatbaar voor velerlei uitleg. We zagen een president aan de persconferentietafel optreden als redder in nood maar dat is hem niet gelukt. Na die persconferentie is de financiële situatie van het land onverminderd zorgelijk gebleven.  

Ons monetair systeem is vanaf 2011 helemaal scheef gegroeid vanwege het vaak overtreden van de monetaire regels. De ontwikkelingen van de financiële sector over de afgelopen 10 jaar hebben veel onevenwichtigheden met zich meegebracht waardoor Suriname in grote financiële problemen is geraakt. Deze regering heeft met haar ad hoc beleid ervoor gezorgd dat het financiële systeem van ons land bijna gecrasht is. Omdat de regering geen voldoende geld heeft wordt er druk uitgeoefend op de CBvS, om het aardappelen, uien en US$ interventie beleid te kunnen uitvoeren. 
\
Heel opvallend was tijdens deze persconferentie de afwezigheid van de minister van financiën, Gillmore Hoefdraad, die vermoedelijk de spil is in de miljoenenfraude bij de moederbank. De presentatie van de president was bedroevend en beschamend, er werd een onsamenhangend verhaal gepresenteerd. Het was vaag en onduidelijk, het leek op een soort dronkenmanstaal, er was geen touw aan te knopen. 

De president zei dat de afgelopen weken enorm veel werk verzet is achter de schermen. Hoe weet de president dan niet hoeveel geld er gestolen is? Hij zei, stel dat het 100 miljoen is, dus joe no sabi. Als je dat zegt kom je ongeloofwaardig over. De president en de regeringscommissaris zaten duidelijk niet op één lijn. Het verbaast mij dat de regeringscommissaris zegt dat er niet gefraudeerd is, als er niet gefraudeerd is waar zijn de gelden? Als je niet gestolen hebt waarom ga je dan aanzuiveren? 

De president roept de samenleving op om samen te werken en samen te zoeken naar een oplossing, wat een lef van de president, terwijl regeringsautoriteiten bij de Centrale Bank van Suriname graaien. De hele samenleving is in een financiële ellende gestort. Niet alleen de rijken maar ook de arme mensen die wat US-dollars hebben gespaard weten niet of zij hun gelden terug krijgen. Er heerst duidelijk een vertrouwenscrisis bij de Centrale Bank van Suriname. 

We zien weer het a no mie gedrag van Bouterse, de schuld wordt geschoven in andermans schoenen. Het ernstig falen van zijn regering wil hij niet toegeven. Hij erkent dat de situatie vervelend is maar toch durft hij te praten over een batterij aan fake news die op samenleving wordt gedumpt. Als je de waarheid niet verteld aan de samenleving gaat de samenleving zelf zoeken naar de waarheid. 

De president blijft maar om de hete brij heen draaien, Neks No Fout mentaliteit! Het is duidelijk dat er veel informatie wordt onthouden. Ook is op deze persconferentie niet duidelijk naar voren gekomen wie allemaal betrokken zijn bij dit schandaal. Niet alleen Robert van Trikt, maar vermoedelijk meerdere personen. Dit schandaal krijgt zeer zeker een lange staart.

Idris Naipal

Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April