Politieke Borrelpraat 598
09 Feb, 23:23
foto
President Desi Bouterse wordt geflankeerd door minister Stephan Tsang en regeringscommissaris Vijay Kirpalani. (Foto: Raoul Lith)


"Het gaat te snel voor me; de ene lading leugens, halve waarheden en verborgen hele waarheden, halfhoofden en leeghoofden na de andere gaat te snel aan me voorbij. Het enige wat ik zie zitten, is de dalende inhoud van mijn glas."
"Niemand was tevreden en bevredigd door de persconferentie van Tralalala, geflankeerd door Chingchangchong en VeeJee Karlapani."
"De ene journalist kon geen vragen stellen, omdat alles na de presentaties nog waziger voor hem was geworden."
"En minister Omoe, overigens een sympathieke jongeman, babbelde de wereld bij elkaar en denkt door op te treden tegen cambio’s en prijsopdrijvers de prijzen te beteugelen."
"Het was echt de show van VeeJee Parlakanie; die zei tenminste duidelijk dat we een fiscaal probleem hebben: onze overheid geeft elke maand 390 miljoen SRD meer uit dan zij verdient, dat is omgerekend zo een 50 miljoen U$."
"En nu zijn alle djotellaldollars op en is men dus de kasreservedollars gaan ontvreemden om basisgoederen te kopen, zoals uien, aardappelen, spijsolie, zout, suiker, babyvoeding, zetmeel, griesmeel, bacovemeel, stuifmeel, bakmeel, paneermeel, vismeel, formeel, houtmeel en e-mail…"
"Drink minder, je zwamt nu."
"Ik mag! Tenminste praat ik niet met dikke tong en sta niet om de haverklap op om weet-ik-veel-wat te gaan doen."
"En die koers schiet omhoog door speculaties van hebzuchtige dollarbezitters en door een economische aanval; sinds China wist ik dat, zag ik dat, las ik dat, was ik dat."
"Is dat ontslag van Robert Trickyman niet een rookgordijn, een scenario, om de aandacht van die ontvreemding van een fiks stuk valuta-kasreserve af te leiden?"
"Nu is hij het zwarte schaap, een tweede Van der Lubbe en de Rijksdagbrand. Het is zijn schuld, hij heeft zichzelf opdracht gegeven om zowat 200 miljoen U$ uit andermans geld zonder toestemming en medeweten als Sintertricky te geven aan de regering om de stemmersmassa en de koers zoet te houden."
"Wie weet. We kennen de scenarioschrijvers nog uit de beginjaren ’80. Kritische militairen die aan zonnesteek overleden, kritische burgers die op de vlucht werden neergeschoten, een topmilitair die ‘verdrinkt’ in Rio de Janeiro, een andere die zich ‘verhangt’ aan verzamelde koordjes uit zijn militaire onderbroek, ach mijn jonge vriend, we kunnen er een boek mee vullen."
"Die VSB-voorzitter Brente zei in de Babbelkring op de Alfabetische zender heel rustig, heel gedegen en heel duidelijk dat de overheid die impopulaire maatregelen nu zal moeten nemen om de zaak te stabiliseren, wat ook de vorige regeringen overigens niet durfden."
"Welke maatregelen, meester?"
"Waar woon je, jongeman? Op de planeet Venus? Maatregelen zoals het afbouwen van de subsidies op stroom, water, bus- en bootvervoer, dat als eerste. Dan de benzine en dieselprijs trekken naar de koers van een op tien."
"Maar met deze maatregelen gaan alle prijzen omhoog en dat zal ‘de kleine man’ hard voelen, en dat kan niet, want daar zit die massa stemmers, die we nodig hebben om weer die minstens 18 en liefst weer 26 zetels te halen, zodat we weer door kunnen gaan met vooral onszelf te ‘regelen."
"Deze maatregelen gaan de huidige machthebbers nooit nemen, zo vlak vóór een verkiezing. Dat zou politieke zelfmoord zijn."
"Dan gaat die koers ongecontroleerd stijgen tot zeker 1 op 12 voor de dollar en dan is de ellende helemaal niet te overzien. Nu al beginnen handelaren en producenten hun prijzen te verhogen. Gaat minister Omoe dit met die prijscontroleurs van ’em kunnen tegengaan?"
"Volgende maatregel: Cambio’s mogen, zoals overal ter wereld, alleen kleine hoeveelheden valuta wisselen voor toeristen, absoluut niet voor locals. De cambio’s moeten anders een bankvergunning aanvragen. Zal de nieuwe governor van de CBvS dat durven, of liever: dat mogen doen?"
"Volgens mij wil hij daar wat aan doen, met de wet in de hand komt men door gans cambioland."
"Ik proef steeds meer de smaak die ik niet wil proeven van de nieuwe governor, al is dat voor zes maanden."
"Maar ik proef ook dat de bankiersvereniging daar niet happy mee is, en zeker voor Steven van DSB zal dit een bittere pil zijn om te Proeve."
"Maar aangezien Baas met alle bankiers afzonderlijk, let wel: afzonderlijk heeft gesproken en ze er niet uit zijn gekomen, heeft hij in RvC-kring gekeken en wie wilde, ja? Jij? Je wil niet? Eenmaal, tweemaal, driemaal is bankrecht. Nu moet je willen. Yeah, we hebben weer een governor op het stuurloos bankschip."
"Ik citeer de Mullerman, zelf oud-DSB directeur, die stelt in een artikel in dWT: ‘de  bankiersvereniging moet nu niet de vermoorde onschuld uithangen. Dit, dus dat geven van valuta aan de CBvS middels die kasreserve, is bijna net als je geld geeft aan een junkie om voor je te beheren."
"Ai, mi lees a artikel. En de Mullerman zegt dat hij vermoedt dat Wiefwafwafdraad meer hiervan wist."
"Ik zeg: die wist er alles van. Daar kwamen ook de opdrachten aan Trickyboy waarschijnlijk vandaan."
"Zeg zomaar dingen. Dalijk zit je met en naast Trikky."
"Maar dan zal de blijdschap om het blijven van Steven van korte duur zijn geweest. Nu gaan we het zout echt zuur proeven."
"Zal de nieuwe governor die noodzakelijke impopulaire maatregelen kunnen doorvoeren?"
"Tuurlijk niet! Hij zal netjes met de bankiers gaan praten over de investering van het restant aan kasreserve; intussen a moni investeer keba om de tent tot en met mei draaiende te houden."
"Maar als de banken het niet eens zijn met de benoeming van de nieuwe governor?"
"Wat gaan ze kunnen doen? Hun deuren sluiten, net als bij de bacovenbedrijven, en wegwezen? Nee, yu abi sjwaar’a sjwalanya disi, zo gloek. Net zoals we vroeger die levertraan moesten doorslikken, bweuah."
"Precies. Baas heeft gezegd: Rust in de tent, anders crasht het hele systeem en dan zijn we, dus jullie, allemaal de pineut."
"Mijn goede genade, ik ga m’n koffers pakken, m’n valuta uit de kluis halen en het land uitvluchten."
"Kijk daarbij dan goed om je heen, want ‘ze’ volgen je vanaf de bank om je onderweg te beroven."
"En wat ga je elders doen? Blijf toch hier genieten in dit luilekkerland, waar stroom, water, benzine, alles gesubsidieerd wordt, waar we aan zelfquarantaine doen als we uit China komen, waar geen cruiseschepen met Corona aan de kade liggen, waar je lekker in je tuintje tomaten, tayerblad, peper, kouseband, tangelo, bitawiri, antroewa, allemaal onbespoten, kan oogsten."
"Klopt. Alleen moet je zo min mogelijk naar het nieuws luisteren, anders y’o siki."
"En op 25 mei, dat is voor mij en jij, dan zijn wij in de stemrij, zo blij en vrij, en de volgende regering is gedoemd precies zo door te gaan. Proost op Robin Hood: neem van de rijken en geef aan de armen."

Rappa
Advertenties