Somohardjo: Diaspora en moslimwereld bereid te helpen
10 Feb 2020, 09:33
foto
Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur.


De diaspora in onder andere Nederland en Indonesië staat klaar om Suriname te ondersteunen. Ook de Islamitische wereld is bereid een helpende hand te bieden, nu het land door toedoen van de regering in grote problemen is geraakt. Voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) maakte hiervan gewag tijdens een ressortmeeting afgelopen zaterdag te Nieuw-Amsterdam. Islamitische bankiers en financiële instellingen nemen geen rente en werken niet met drugsgeld. Zij werken uitsluitend met halal geld, geld dat niet is verkregen uit criminele activiteiten. 

Volgens Somohardjo wil het buitenland wel helpen, maar werpen de handelingen van de regering teveel twijfels op. In verschillende delen van de wereld zijn veel drugsladingen onderschept, die afkomstig zijn uit Suriname of een link hebben met het land. “Waar komt het geld van Chotelal vandaan? Worden gelden van de Centrale Bank gebruikt om drugs te kopen?”, zijn enkele vragen die volgens Somohardjo spelen. De PL-voorzitter zei dat de partij steeds meer uitgroeit tot een nationale partij die iedereen, ongeacht welke bevolkingsgroep, religie of achtergrond, verwelkomt. Haar basis wordt echter nog steeds gevormd door Surinamers van Javaanse afkomst. “We hebben als basis ook de Islam. 70% van de PL is moslim”, gaf Somohardjo te kennen. Hij zei dat de Arabische wereld bereid is een bedrag van ruim US$ 5 miljard in Suriname te investeren. “Maar niet zolang deze regering er is”, maakte hij duidelijk. 

Onderwijs en werkloosheid
De aspirant DNA-kandidaten van Commewijne hebben diverse problemen van het district aangekaart. Zo baart de grote werkloosheid in het district ernstige zorgen, zei Ricardo Kromopawiro. Hij rekende uit dat op basis van het landelijke werkloosheidscijfer van 12.2% Commewijne - met 32.000 inwoners – zo’n 4000 werklozen telt. Volgens Kromopawiro zal de PL de werkloosheid in het district onder meer via het stimuleren van micro-ondernemingen aanpakken. Zijn collega Evert Karto hield het publiek voor dat met 22 basisscholen, slechts vijf muloscholen en één middelbare school de doorstroming voor leerlingen in Commewijne bijzonder moeilijk is. Wie geen plek vindt op een school in Commewijne, moet naar Paramaribo, wat extra reiskosten en tijd met zich meebrengt. Volgens Karto heeft de PL het tot een van haar prioriteiten gemaakt om meerdere mulo- en middelbare scholen in Commewijne op te zetten.

Eerlijk ondernemen
Volgens Rosette van Varsseveld en Uraiqit Ramsaran hebben ondernemers het vandaag de dag zwaar te verduren. Een goede afzet is het belangrijkste probleem waarmee vooral landbouwers in Commewijne kampen. Van Varsseveld zei dat in het partijprogramma van de PL een collectieve afname vanuit een centraal punt is vervat, inclusief certificering van de producten voor verdere verwerking en verkoop. Oneerlijke concurrentie is voor Uraiqit Ramsaran, zelf ondernemer, een doorn in het oog. Hij vindt het niet kunnen dat bepaalde ondernemers geen invoerrechten hoeven te betalen en goedkope dollars kunnen kopen, terwijl anderen keihard moeten betalen voor peperdure dollars. Ramsaran pleitte voor gelijke kansen voor alle ondernemers en heeft aangekondigd de Sociaal Economisch Raad weer te doen activeren, indien de PL regeermacht verkrijgt.

Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April