Storm Ciara slaat toe in Groot-Brittannië
09 Feb 2020, 20:16
foto
Hoge golven veroorzaakt door storm Ciara raakt voertuigen die langs de kust in Newhaven, Groot- Brittannië. (Foto: Reuters)


Storm Ciara heeft toegeslagen in Groot-Brittannië met zware regen en winden van meer dan 145 km per uur op zondag. Het noodweer leidde tot annuleringen van vluchten, treindiensten en sportwedstrijden. Autoriteiten gaven meer dan 200 overstromingswaarschuwingen in het hele land, waaronder een ernstige waarschuwing in Yorkshire, Noord-Engeland, waar overstromingen zijn voorspeld en mogelijk levens zou kunnen bedreigen.

De nationale meteorologische dienst zei dat het een maximale windsnelheid van 150 km per uur had geregistreerd in Aberdaron in Wales, op een dag van stormverstoring die zich uitstrekte tot het noorden van Europa. Het weer zorgde voor grote verstoring van het transport in Groot-Brittannië, waarbij sommige binnenlandse en internationale vluchten vanaf luchthavens, waaronder Heathrow en Gatwick, werden geannuleerd.

Network Rail, dat de spoorwegen van het land beheert, zei dat er een storing was in zijn netwerk, waarbij gevallen hoogspanningsleidingen, bomen en zelfs trampolines de sporen blokkeerden. Mensen werden gewaarschuwd om niet te reizen tenzij ze moesten.

Alle scheepvaartbewegingen in en uit de haven van Dover aan de zuidkust werden opgeschort en de Humber Bridge in Noord-Engeland was voor de tweede keer sinds de opening in 1981 gesloten voor alle verkeer. Sportevenementen werden ook in Groot-Brittannië getroffen.

Manchester City zei dat de Premier League-voetbalwedstrijd tegen West Ham was uitgesteld vanwege "extreme en escalerende weersomstandigheden", terwijl de rugbywedstrijd tussen Schotland en de Women's Nations tegen Schotland werd geannuleerd.

De acht koninklijke parken van Londen, met meer dan 170.000 bomen, waren gesloten en zelfs de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace, een belangrijke toeristische trekpleister, werd ook geannuleerd vanwege het weer.

In Nederland leidde dezelfde storm, Ciara, tot vertraging en annulering van ongeveer 120 vluchten van en naar de luchthaven Schiphol. Alle professionele Nederlandse voetbalwedstrijden werden afgelast. Ondertussen heeft storm Sabine geleid tot gedwongen annuleringen van ongeveer 100 vluchten van en naar de luchthaven van Frankfurt.
Advertenties