PL mikt op 3 zetels in Commewijne 
09 Feb 2020, 02:53
foto
Pertjajah Luhur heeft zaterdagavond een ressortvergadering gehouden te Nieuw-Amsterdam in het district Commewijne.


Tegen de achtergrond van de Javaanse Immigratie, die dit jaar voor de 130e keer zal worden herdacht, is het meer dan onze taak om de samenleving te laten zien dat in Commewijne de Pertjajah Luhur (PL) goed is voor drie zetels. Commewijne is namelijk de plek waar de eerste Javaanse immigranten voet aan wal zetten. Woorden van PL-voorzitter Paul Somohardjo tijdens een zaterdag gehouden ressortmeeting te Nieuw-Amsterdam. 

Somohardjo hield het goed opgekomen publiek voor dat Javanen geen pakkettenbedelaars zijn, maar waardige Surinamers. Hij wees er op dat stemmen op andere, kleine partijen verlies van stemmen betekent, omdat deze partijen nooit genoeg stemmen zullen krijgen om een zetel te halen. Zo zijn er minstens 3000 stemmen nodig om een DNA-kandidaat binnen te krijgen. Somohardjo deed een beroep op het kiezersvolk om zijn stem niet te ‘verkopen’. Mensen die dat doen, verkwanselen in feite hun toekomst en dat van hun kindskinderen.

3000 ontslagen
John Nasibdar, voorzitter van Nieuw Suriname, stelde dat Suriname in een diepe crisis verkeert. Hij zei dat binnen twee of drie weken meer dan 3.000 mensen hun werk zullen verliezen. Het zou gaan om werknemers van een heel groot bedrijf. Volgens Nasibdar maakt de regering zich echter niet druk om de massa-ontslagen die eraan zitten te komen. Assembleelid Ingrid Karta-Bink deelde mee dat handelaren hun verkoop voorlopig hebben stopgezet als gevolg van de koersontwikkeling. Zij hield het publiek voor dat verandering van de huidige situatie mogelijk is als de mensen op 25 mei 2020 op de juiste partij stemmen. Wie in het verleden zijn stem op de verkeerde partij heeft uitgebracht en van zichzelf houdt, zal tijdens de komende verkiezingen verstandiger moeten stemmen. 

Alle corruptie afstraffen
Verschillende sprekers hebben de ‘verdwenen’ kasreserve en termijndeposito van in totaal US$ 197 miljoen aan de orde gesteld. Bronto Somohardjo vroeg zich af waarom ex-governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt, in de gevangenis zit, terwijl degenen die geld achterover hebben gedrukt van Carifesta, het SPSB-schandaal en de naschoolse opvang vrijuit gaan. Hij stelde dat eenieder die zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie ook het gevang in moet, net als Van Trikt. Willy Soemita, voormalig KTPI-voorzitter, zei dat de kasreserves zijn gebruikt om te interveniëren op de valutamarkt. Mensen moeten hun eigen dollars duur terugkopen en worden als het ware in hun eigen vet gebakken. 

Kandidaten Commewijne
Tijdens de ressortmeeting werden de aspirant DNA-kandidaten van Commewijne gepresenteerd. Het gaat om Rosette van Varsseveld, Uraiqit Ramsaran, Evert Karto, Ricardo Kromopawiro, John Partoredjo, Marcus Jamin, Dimitri Tamsiran, Leandro Amat en Ingrid Karta-Bink, die namens de PL zitting heeft in het parlement. Velen gingen in op de op hol geslagen koers en de prijsstijgingen als gevolg daarvan. Zij spraken hun verontwaardiging uit over de verarming van grote delen van het volk, dat afhankelijk wordt gemaakt van pakketten die worden verstrekt door dezelfde regering die hen heeft verarmd. 
Advertenties