Surinamers schuldig aan transferfraude, vonnis in april
08 Feb 2020, 18:40
foto


Raoul Doekhie (51), Sherida Nabi (55), Johnny Grobman (46) en Edgar Torres (61) zullen op 23 april in Zuid-Florida worden veroordeeld voor fraude, witwassen en andere aanklachten. Doekhie, Nabi en Grobman kochten voor miljoenen dollars aan kindervoeding met hoge kortingen voor vermeende export naar Suriname, maar in plaats daarvan verrijkten ze zichzelf door de producten tegen hoge prijzen in de Verenigde Staten te verkopen. Een Amerikaanse federale jury heeft dat bevestigd.

Het trio loog over het hebben van overheidsopdrachten voor contracten in Suriname, zodat ze in aanmerking konden komen voor het kopen van de zuigelingenvoeding en andere medische goederen hier tegen lagere kosten, concludeerde de jury van Fort Lauderdale donderdag na een rechtszaak van twee weken. Vervolgens vervalsten de verdachten facturen en zendingen om het te laten lijken alsof de producten daadwerkelijk naar Suriname waren geëxporteerd.

De drie zijn schuldig bevonden aan samenzwering om transferfraude, witwassen en andere aanklachten. Grobman is van afkomstig van Golden Beach. De vierde beklaagde, Edgar Torres, van Branford, Florida pleitte vóór het proces schuldig aan de samenzwering van de transferfraude . Hun veroordelingen voor de Amerikaanse districtsrechter Roy Altman zijn vastgesteld op 23 april.

Volgens bewijsmateriaal was de bedrijfsvoering Fort Lauderdale-Suriname van het trio een schijnvertoning. De drie zakenpartners hadden geen overheidsopdrachten in Suriname en waren niet van plan om de producten daar in de loop van de regeling tussen 2013 en 2018 te exporteren, zegt de Amerikaanse federale rechtbank.

"In plaats daarvan verkochten Grobman en de anderen de producten in de Verenigde Staten voor tientallen miljoenen dollars, die de drie beklaagden later onder elkaar verdeelden," zei het kantoor in een persbericht. Meer dan US$ 61 miljoen aan illegale opbrengsten ging naar Grobman, en meer dan US$ 69 miljoen naar Doekhie en Nabi.

De verdachten verborgen hun frauduleuze activiteit voor de Amerikaanse bedrijven die de babyvoeding op drie manieren leverden. De eerste was om "dummy" -zendingen van poedervormig rotsblok te verzenden met dezelfde gewichten als de zuigelingenvoeding; de tweede was om de eigenlijke zuigelingenvoeding te verzenden, maar deze terug te brengen naar de Verenigde Staten in een “U-bocht”; en de derde was om exportverzendingsverslagen te vervalsen waaruit bleek dat de producten werden geëxporteerd naar Suriname terwijl ze de Verenigde Staten eigenlijk nooit  verlieten.

De zaak, onderzocht door de Amerikaanse Food and Drug Administration, illustreert de uitbuiting van de 'grijze markt', die volgens officieren van justitie bepaalde goederen omvat die niet voor distributie in de Verenigde Staten waren bestemd, maar waarbij deze worden omgeleid en worden doorverkocht.

In december werden vijf zakenlieden veroordeeld voor het exploiteren van een 'Amerikaans kopen'-programma om miljoenen dollars van Amerikaanse medische en voedselleveranciers in een wereldwijde fraudezaak weg te maken. De vijf veroordeelden werden door de federale rechtbank in Miami naar de gevangenis gestuurd.

Bendeleider Bryamji Javat, een Pakistaan, ​​die leiding gaf aan de in Dubai gevestigde Uniworld Group, kreeg een gevangenisstraf van 10 jaar. Hij werd schuldig bevonden aan een samenzwering van transferfraude waardoor hij en zijn medewerkers in Zuid-Florida en andere delen van de Verenigde Staten konden profiteren van de verkoop van afgeprijsde Amerikaanse producten in het kader van een overheidsprogramma ter bevordering van de binnenlandse economie.
Advertenties