Mexico: Politie genoodzaakt zoon El Chapo vrij te laten
18 Oct, 14:10
foto
De autoriteiten zeggen dat ze eraan werken de orde in de stad Culiacán, Mexico te herstellen.
(Foto: Reuters)


In Noord-Mexico waren donderdag zware gevechten uitgebroken nadat veiligheidstroepen een zoon van de gevangen gezette drugskoning Joaquín "El Chapo" Guzmán hadden aangehouden. Enkele uren lang werd er gevochten nadat Ovidio Guzmán López werd vastgehonden tijdens een routinepatrouille in de stad Culiacán.

Beelden toonden zwaar bewapende mannen die op de politie schoten, met auto's, lichamen en brandende barricades op de weg. De politie trok zich terug zonder Ovidio Guzmán in hechtenis te nemen om verder geweld te voorkomen. De Mexicaanse minister van Veiligheid, Alfonso Durazo, vertelde het persbureau Reuters dat een patrouille van de gemilitariseerde politie van de Nationale Garde onder hevig vuur kwam  buiten het huis waar ze Ovidio Guzmán hadden gelokaliseerd, waardoor ze zich terugtrokken uit het gebouw voor hun eigen veiligheid en "om de rust in de stad te herstellen".

Een advocaat van de familie Guzmán vertelde Associated Press (AP): "Ovidio leeft en is vrij." De president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, zei dat hij een vergadering met zijn veiligheidskabinet zou houden om het incident te bespreken. López Obrador werd gekozen op een belofte om de drugskartels van Mexico aan te pakken. Hij heeft de Nationale Garde ingelast die is belast met de strijd tegen de dealers.

Onder leiding van El Chapo was het Sinaloa-kartel de grootste leverancier van drugs aan de VS, zeggen ambtenaren. Nu de drugskoning achter de tralies is, wordt gezegd dat het kartel gedeeltelijk wordt gecontroleerd door Ovidio Guzmán Lopez, die wordt beschuldigd van drugshandel in de VS. Ovidio zou vermoedelijk in de twintig is en is niet één van de bekendste zonen van El Chapo.

Geweld in Culiacán
De deelstaatregering zei dat Ovidio Guzmán door een politiepatrouille in een huis werd gevonden tijdens een routinezoektocht. Het zei dat kartelleden vervolgens de enorme aanval inzetten in een poging hem terug te nemen van de autoriteiten. Vechters vielen ook veiligheidstroepen in andere delen van Culiacán aan.

Getuigen beschreven paniekscènes in de stad, waarbij gezinnen met kleine kinderen vluchtten voor het geweervuur. Culiacán is een bolwerk van het Sinaloa-kartel. "Niemand weet wat er aan de hand is, maar iedereen is bang en ze hebben ons gezegd om morgen niet naar ons werk te komen", vertelde Ricardo González, een stadsbewoner, aan AP.

Beelden op sociale media toonden een pick-up met een machinegeweer gemonteerd in de laadbak, in scènes die doen denken aan een oorlogsgebied. Andere beelden toonden gezinnen die zich haastten om dekking te zoeken onder auto's en in winkels terwijl geweerschoten weerklonken. In een video vroeg een meisje aan haar vader: "Waarom schieten ze kogels?"

Cristobal Castañeda, het hoofd van de veiligheidsdienst in Sinaloa, vertelde het Televisa-netwerk dat volgens voorlopige informatie twee mensen waren gedood en 21 anderen gewond zijn geraakt. Afbeeldingen die lijken op levenloze lichamen op straat, suggereren dat het dodental zou kunnen stijgen. Sommige politieagenten raakten gewond, zeiden lokale functionarissen, zonder verdere details te geven.

Toen gevechten in de stad tot stilstand kwamen, zei de Sinaloa-deelstaatsregering dat een onbekend aantal gevangenen uit de Aguaruto-gevangenis was ontsnapt. Het zei dat het "aan het werk was om rust en orde te herstellen" en riep bewoners op om "kalm te blijven, van de straat te blijven en zeer alert te zijn op officiële adviezen over de zich ontwikkelende situatie."

El Chapo
El Chapo' (of 'Shorty') leidde het Sinaloa-kartel dwars door Noord-Mexico. Na verloop van tijd werd hij één van de grootste drugssmokkelaars naar de VS. Hij ontsnapte in 2015 door een tunnel uit een Mexicaanse gevangenis, maar werd later gearresteerd. Hij werd in 2017 uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Hij werd ervan beschuldigd honderden tonnen cocaïne naar de VS te hebben geëxporteerd en van samenzwering om heroïne, methamfetamine en marihuana te produceren en te distribueren. De 62-jarige drugskoning werd in New York schuldig bevonden aan 10 aanklachten, waaronder drugshandel en het witwassen van geld.
Advertenties

Sunday 24 May
Saturday 23 May