Nauwere relatie Suriname en Singapore in het verschiet
08 Aug, 23:13
foto
Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken en haar collega Vivian Balakrishnan van Singapore drukken elkaar de hand. (Foto: Buza/NII)


Suriname en Singapore gaan de samenwerking op de gebieden toerisme, handel, onderwijs, capaciteitsversterking en milieu aanscherpen. Minister Yldiz Pollack-Beighle van het ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza) heeft in dit verband op 6 augustus een bilateraal onderhoud in Singapore gehad met haar collega Vivian Balakrishnan. De landen zullen binnenkort ook over een luchtvaartovereenkomst onderhandelen.
                     
Ter stimulering van de handel en het toerisme zal een op reciprociteit gebaseerde overeenkomst essentieel zijn. De voornoemde overeenkomsten kunnen alleen worden gerealiseerd, indien beide partijen instemmen met elkaar het raamwerk te willen ontwikkelen. Het gaat om twee gelijkgerichte landen die zich inspanningen getroosten om onder andere de sociaal-economische ontwikkelingen van hun land te bevorderen, zegt de Buza-voorlichting.

Niet alleen op bilateraal niveau, maar ook op multilaterale fora en binnen de Zuid-Zuid samenwerking zullen de banden verstevigd worden. Op regionaal gebied, binnen de Caricom, speelt Singapore een belangrijke rol door programma’s en trainingen aan te bieden aan de Caraïbische regio via het Singapore Cooperation Programme.

Suriname en Singapore hebben sinds 1996 diplomatieke betrekkingen, echter was aan deze relatie geen concrete invulling gegeven. Tegen deze achtergrond zijn beide ministers het met elkaar eens geweest om de samenwerking op de genoemde gebieden te verstevigen.