Column: Politieke Borrelpraat #447
10 Feb 2019, 22:51
foto


“Zo, dus die drugsboot Sea Scan 1 heeft inderdaad onze Nieuwe Haven niet aangedaan.”
“Klopt, maar hij is wel binnengevaren, want er zijn nog meerdere havens waar hij kan hebben aangemeerd.”
“Hmm, inderdaad, daar zal de MAS dan wel duidelijkheid in moeten geven, want zonder beloodsing mag en kan je de rivier niet opvaren.”
“Maar waarom moest die drugsboot dan binnenvaren? Hij kon toch op zee ‘beladen’ en zelfs ook bebunkerd worden?”
“Onze kust, onze kust, onze ko-ka-kust, wat een lust, wat een lust, wat een ko-ka-lust; in alle rust, alle rust komt alles in en uit onze on-be-waak-te smok-kel-kust…”
“Sjaak, ophouden met dat gebalk. En die smokkelwaar komt ook via land en via de lucht ons land in en uit, a no via a kust wawang.”
“Ai, inderdaad. En die buitenlandse piloten van dat drugsvliegtuigje verklaarden dat ze gedwongen waren te landen op dat vliegveldje in een rijstveld van die semiduikbootman.”
“Maar dat is niet waar. Dat opstijgen is hen door die helikopter verhinderd.”
“Oké, dus zodoende is er geen enkele aanklacht in te dienen tegen die onschuldige en zo vals beschuldigde Raj Oet-die; hij kan zodoende weer vrijelijk terugkeren naar dit land, dit mooiste land ter wereld, waar je niet bang hoeft te zijn om oud te worden. So: babu come back, we are waiting for you…”
“Da waarom keert hij dan niet terug als hij werkelijk clean is? Of houdt hij zo van die kou daar?”
“Maar die piloten moesten daar wel landen, want een dag daarvoor hadden ze op datzelfde vliegveldje al een lai afgeleverd.”
“En als ze daar niet moesten zijn, waar moesten zij dan wel zijn?”
“Inderdaad. Maar dan zou het antwoord zijn: ‘we forgot; it was such a long time ago.”
“En pas op: wie praat, wordt met een kogel door z’n hoofd in z’n cel gevonden.”
“En wij allemaal hier, wonend in dit mooiste en groenste land ter wereld, krijgen dit soort halve waarheden en hele leugens vaker te slikken en beamen deze valse informatie vaak als zoete koek.”
“Ik vind dit niet leuk uitgedrukt, je scheert ons allen over één kam.”
“Oh, sjorrie, sjorrie, excuus. Maar velen van ons willen gewoon belazerd worden. Weet je dat er nog steeds mensen geloven dat ‘iemand’ met z’n mooie woorden die koers kan en zal laten zakken?”
“Of dat wij het ook als zoete koek hebben geslikt dat een huurmoordenaar die een diensthoofd voor zijn deur neerknalt, wordt veroordeeld, zonder dat de rechter in zijn vonnis het motief van de moord noemt?”
“Maar intussen is er weer, voor de zoveelste keer, gegraaid in de brandkast van Sociale Zaken. Was er een valse sleutel? Of stond de kluisdeur uitnodigend open? Zo gaat men sociaal om met ons belastinggeld. Wat een troep!”
“En nu zijn zelfs criminele Bulgaren opgepakt die met pinpasfraude heel wat hard werkende Surinamers hebben opgelicht.”
“Zie je weer, zie je weer? Wij legale Surinamers moeten allerlei procedures en idiote rompslomp bij de bank ondergaan, terwijl fraudeurs met valse pinpasjes sociale zaken spelen met ons geld.”
“Allerlei Bulgaren, Tartaren, Turkaren, Barbaren en Halvegaren lopen hier vrijelijk in en uit, terwijl wij als Surinamers in het vliegtuig steeds zo een dom en stom lijstje voor de immigration moeten invullen als we van vakantie terugkomen.”
“Maar onze overheidsmensen laten zich de kinderhand toch zo gauw vullen als ze voor de zoveelste keer met een forse delegatie naar een of ander ver buitenland mogen reizen, samen met hun Sousje, het lieve spousje, ze is niet mijn schatje, maar wel m’n piepjong watje, want ik ben netjes gescheiden en zij is nu officieel bij mij ingeschreven. Bollywood, here we come.”
“Nou, in ieder geval zijn die Bulgaren van je ingesloten, hopelijk in een leuke arrestanten cel met een gezellig aantal lieve en onschuldig arrestanten.”
“Ik denk dat die Bulgaren dan na een paar dagen gewoon ‘Garen’ zullen gaan heten, nadat ze flink …eh… nou ja, het zitten zal dan wat ongemakkijk gaan.”
“Ze zullen op zwart zaad zitten, dat zal ze niet zo lekker zitten.”
“Begrijpen jullie dan waarom de backtrackpost daar in Nickerie nog steeds niet als een normale grenspost kan fungeren?”
“Tuurlijk niet! Weet je hoeveel mensen in dat grensgebied daar anders opeens zwaar achteruit in verdiensten zullen gaan? Waaronder zeker ook een flink aantal geüniformeerden!”
“Is er wel een marine-controle op dat stuk Corantijn dat tot aan de oever aan de overkant ons grondgebied is?”
“Onze marine-controle gaat tot Coppenamepunt. Ze bewaken daar die brug en een gezonken semi-duikboot.”
“Niet zo sarcastisch, broeder. Maar inderdaad; aan de Corantijn is er nergens een marine post; er zou eentje op de noordpunt van het Papegaai eiland moeten zijn, dan overzie je die hele back trackroute.”
“En wattebout de controlepost op de Oostwest bij Burnside?”
“Zelfde liedje. Daar worden vooral wij, legale burgers, zwaar gecontroleerd om te wijzen dat er controle is; af en toe worden een paar illegale hoeren en klein smokkelgruttetut aangehouden en nog erbij buiten proces om afgehandeld, maar de grote lai’s, die protectie hebben betaald, die gaan vooral ’s nachts zonder noemenswaardige controle langs.”
“Zowat alles wat met controle in dit land te maken heeft, is er niet of gaat verdacht snel kapot en wordt dan jarenlang niet vervangen. Zogenaamd is er geen geld.”
“Zoals die containerscan op de Nieuwe Haven. Heb je dat goedkope smoesje gelezen waarom deze scan daar al jaren wegens een defect ongebruikt ligt? Nu gaan die gele mannetjes ons eentje cadeau doen.”
“Daar zijn we toch altijd zo blij mee, als we weer eens dingen cadeau krijgen van het buitenland, ooow, we springen dan een lucht in de gat…eh, nee, andersom als we weer eens wat ambulances, brandslangen, ziekenhuis-apparatuur, rolstoelen en zo gratis krijgen. Allemaal dingen die we zelf kunnen aanschaffen, maar we smijten onze deviezen liever weg aan bijvoorbeeld vuurwerk dan aan noodzakelijke hulpgoederen.”
“En we weten blijkbaar niet dat het aannemen van giften in een later stadium allerlei verplichtingen naar de ‘gulle’ gever toe schept. Net als een leuk uitziend onbevangen jong meisje dat steeds gratis lekkers van een oudere man accepteert.”
“Dan begrijp ik die Madurodam ergens wel als hij zegt dat hij geen Amerikaanse hulpgoederen accepteert, want dat schept verplichtingen en hij is geen bedelaar.”
“Ja, maar hij, z’n familie en z’n corrupte generaalskliek leven wel in opperste luxe.”
“Intussen blijven we onszelf maar profileren als de wereldbedelaars, maar onze straten zijn verstopt met auto’s, toch willen we geen kentekenbelasting betalen en iedereen, zelfs kinderen lopen met een mobieltje en steeds meer zelfs met een smartphone rond.”
“Dan denk je: is dit het land waarvan de overheid nooit voldoende geld heeft om bijvoorbeeld genoeg anti-griepvaccin in voorraad te hebben?”
“En dat sommige overheidsfunctionarissen daarom boos worden op een dokter die in tegenstelling tot vele van haar collega’s aan haar patiënten zegt welke voorzorgsmaatregelen te nemen, want al 5 mensen zijn aan die Mexicaanse griep overleden?”
“Ja, maar ze zaaide paniek, zeggen ze.”
“Dat gebeurde door mensen die als kippen zonder kop dit nieuws op de sociale media deelden.”
“En zaaide de overheid dan zelf ook geen paniek met die opeense voorlichtingscampagne vol oude voorlichting? Nu ben je zelfs bang om een deurknop aan te raken.”
“De beste manier om paniek in te dammen is als die overheid massaal begonnen was de kwetsbare groepen te vaccineren. Dan doe je daadwerkelijk wat dan alleen maar te babbelen.”
“Niet zo sarcastisch broeder Jules, rustig mang. Loop met je flesje handsanitizer rond en wat tissues en geef zo min mogelijk een hand ter begroeting.”
“Ik zeg beleefd ‘Namaste’, de beleefdste en meest hygiënische groet ter wereld. Waarom moet ik die vieze handdrukgroet van die westerlingen klakkeloos nadoen?”
“Dat heeft status, want het is van de blanke man, al verspreid je daarmee de meeste bacteriën en virussen.”
“Die zelfde blanke man noemt ons een failed state, maar zit in een werelddeel dat al eeuwen steeds maar onderling vecht en nu zelfs dreigt uiteen te vallen. Een failed werelddeel.”
“Baya, laten we gezellig door borrelen, zonder wapen te trekken en op elkaar te schieten, anders wordt het een failed drink. Proost.”

Rappa