Fransen steken opnieuw machines Surinamers in brand
24 Oct 2018, 00:00
foto
Twee stel machines van Surinaamse goudzoekers zijn in brand gestoken door de Franse Gendarmerie in de omgeving van Stoelmanseiland.


Goudzoekers bij een eiland in de omgeving van Stoelmanseiland zijn dinsdag opgeschrikt. De Fransen zijn met boten en helikopters gekomen en hebben weer bezittingen van Surinamers vernietigd. De Surinamers in het gebied zijn in rep en roer. Zij zijn geschokt over dat de Fransen voor de tweede keer in korte tijd bezittingen in brand steken.

Frans Adaba zegt aan Starnieuws dat de Fransen in gezelschap van Surinamers naar het gebied zijn gekomen in de ochtenduren. Later heeft een delegatie die naar het eerste geval was komen kijken, waarbij de Fransen de vorige maand ook brand hadden gesticht. Er is ook gesproken met de Franse gendarmerie. In de middaguren, toen de delegatie, waar ook districtscommissaris August Bado deel van uitmaakte, weg was, zijn de machines waarmee naar goud gezocht wordt toch in brand gestoken, zegt Adaba.

Ronnie Brunswijk, fractieleider van de ABOP, zegt aan Starnieuws dat de mensen in het gebied in paniek zijn. Steeds stellen de Fransen dat het om hun gebied gaat. "Als het zo doorgaat, nemen de Fransen straks ook Stoelmanseiland over," zegt Brunswijk.

De politicus vindt het erg dat president Desi Bouterse nog steeds niet gereageerd heeft op de brief die de ABOP-fractie heeft geschreven naar hem. De ABOP vindt dat het verdrag met de Fransen bevroren moet worden, totdat de grenslijn op de Marowijne, Lawa en Tapanahony duidelijk is vastgesteld.

De Fransen hebben op 25 september rechtmatig gehandeld tijdens de gezamenlijke patrouille van de Surinaamse en Franse militairen op de Marowijnerivier, zei ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk toen aan Starnieuws.
Advertenties

Friday 21 February
Thursday 20 February
Wednesday 19 February