‘No Fergiti’ benadrukt goede communicatie in elke relatie
03 Aug 2016, 03:03
foto
Zangeres Cheryll Rijger, zanger, Henk Waarde en de componist Judith Lochem. (Foto: Rachel Dompig)


Voor Judith Lochem was het behalen van een finaleplek voor Suripop een lang gekoesterde wens, die in vervulling ging. ‘Ik wilde twintig jaren geleden al meedoen, maar nu is de tijd aangebroken. Meedoen met Suripop was één van mijn dromen. En in 2015 dacht ik, dit moet ik van mijn bucket-list schrappen’, vertelt de schrijfster enthousiast. De componist deed er alles aan om haar verlangen te doen uitkomen. ‘Ik las via de media dat er een Suripop workshop gehouden zou worden. Ik heb toen de stoute schoenen aangedaan en nam de eerste stap door naar de workshops te gaan’, zegt Lochem aan Starnieuws. Met het componeren van No Fergiti is haar droom werkelijkheid geworden. Dit prachtige lied wordt op 6 augustus uitgedragen door Cheryll Rijger en Henk Waarde.

Voor Lochem was het schrijven van No Fergiti een mooie gelegenheid om haar verborgen talent aan de wereld te tonen. ‘Het creatieve zat er altijd in, maar ik heb het eerder niet naar buiten gebracht’, geeft zij te kennen. Het neerpennen van de woorden ging gemakkelijk en vlot. ‘ De tekst leefde al in mij, dus was het niet moeilijk om het te schrijven’, geeft de componist aan. Mi ben gi yu lobi waren de eerste woorden die in haar opkwamen. De beweegreden om het lied te rijmen kwam door haar eigen ervaringen en dat van anderen. ‘Als mens moeten we leren om de goede momenten niet te vergeten. We moeten de mooie dingen in het leven blijven vasthouden. De negatieve tijden zullen er altijd zijn, maar uiteindelijk moeten we verder. Het leven bestaat uit ups en down’, benadrukt Lochem. De mooie tijden worden vers in het geheugen gehouden met: Mie ben gi yu lobi, mi no ben prei prei. De minder leuke momenten of wel de leermomenten omschrijft zij in dichterlijke taal met: Ma mi kon leri taki lobi tori no e pramisi tak yu ne krei.
Communicatie
Volgens de componist gaat geen enkele relatie van een leien dakje. ‘Het maakt niet uit wat voor soort relatie het is. Het kan een relatie zijn tussen: ouder en kind, man en vrouw en vrienden onderling. Er zullen altijd gevoelens van blijdschap en boosheid beleefd worden. Eenieder maakt dit mee. Mensen nemen vaak een houding aan omdat, er helemaal niet of slecht gecommuniceerd wordt. Je bent boos, trekt je schouder omhoog of keert je partner de rug toe’, concludeert Lochem. De rode draad die dwars door No Fergiti loopt is communicatie in goede en slechte tijden. In het refrein wordt de kern van het lied tot uiting gebracht. ʻIn het refrein praten de twee zangers met elkaar en wordt er ook met het lichaam gecommuniceerd’, legt Lochem uit. Yu kan meki lafu san mi e taki now. Las bribi ini san mi ben du. Ma noiti yu musu fergiti fa mi ben lobi yu. Yu kan hari skowru drai yu baka now. Las bribi ini fa un ben tan. Ma noiti yu mus fergiti a firi di un ben de wan.

Met het schrijven van No Fergiti streeft de componist ernaar om de gemeenschap te stimuleren effectief te communiceren en de goede herinneringen niet te vergeten. ‘Communicatie is de sleutel voor elke goede relatie’, voegt zij eraan toe. Vervolgens zegt Lochem: ʻPeople will forget what you said, people will forget what you did, but people will never forget how you made them feel.’
De schrijfster brengt ook onder de aandacht dat het belangrijk is, dat de mensen niet moeten vluchten voor situaties. ʻDurf je problemen te facen. Alle relaties hebben een doel in het leven. Leer er positief mee om te gaan’, brengt de componist naar voren. Het nummer is gearrangeerd door Ernesto van Dal en Winfried Kicken.

Duet
De grootste uitdaging voor Lochem was echter het vinden van de juiste vocalisten om No Fergiti te zingen. ‘Het zoeken naar zangers, was een vreselijke ervaring. Op het laatst kwam alles goed. Ik leek wel de geduldigste componist’, beweert zij. In eerste instantie zou het lied gezongen worden door één persoon, maar werd de schrijfster gedreven door haar intuïtie dat het nummer een duet moest worden. Toen kwamen Cheryll Rijger en Henk Waarde in het vizier. Voor de zangeres, Cheryll Rijger, ging ook een lang gekoesterde wens in vervulling. ‘Toen ik hoorde met wie ik moest zingen, kreeg ik er kippenvel van. Jaren geleden hadden Henk Waarde en ik gepland om samen een lied te zingen, maar er kwam niets van terecht. En nu is het eindelijk gelukt’, zegt de zangeres.

Beide zangers konden zich terugvinden in de tekst. ‘Ik kon mij helemaal verplaatsen in de positie van de schrijfster. Ik word ook boos op mijn vriend en ben ook heel blij met hem’, geeft Rijger aan. Waarde geeft aan dat hij zich kon identificeren met de situatie om het lied uit te dragen. ‘Relaties kennen ook momenten van vallen en opstaan. Net als het hele leven uit vreugde en verdriet bestaat’, legt de zanger uit aan. De componist is helemaal onder de indruk van de prestaties van de vocalisten. ‘Ik ben heel trots op ze. Ze hebben het voortreffelijk gedaan. Dit is echt Godswerk’, benadrukt Lochem. Het is de derde keer dat Cheryll Rijger een Suripopnummer vertolkt. En voor Henk Waarde is het de tweede keer.

Rachel Dompig
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May