Nieuwe premier Theresa May: ‘Brexit heeft tijd nodig'
14 Jul 2016, 08:08
foto
De nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk, Theresa May. (Beeld: Al Jazeera)


De nieuwe premier Theresa May heeft beloofd het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU) te leiden. Ze heeft de EU-leiders wat tijd gevraagd om het pad van vertrek voor te bereiden.

"We zullen boven de uitdaging gaan", zei zij woensdagavond na haar benoeming door koningin Elizabeth buiten Downing Street 10. "Als we vertrekken uit de Europese Unie zullen we een gedurfde nieuwe positieve rol voor onszelf in de wereld smeden, en we zullen Groot-Brittannië maken tot een land dat niet werkt voor een bevoorrechte groep, maar voor ieder van ons."

Maar May heeft de EU-leiders ook verteld dat ze tijd nodig heeft om het Britse vertrek of Brexit uit te voeren. In telefoongesprekken met de leiders van Duitsland, Frankrijk en Ierland, die haar feliciteerden met het premierschap, heeft May haar inzet voor de Brexit onderstreept. “De premier heeft in alle gesprekken benadrukt dat ze de wil van het Britse volk om de EU te verlaten, zal nakomen,” citeert persbureau Reuters een woordvoerster van May. “Ze heeft de hoop uitgesproken dat de Brexit op een constructieve en positieve manier kan worden uitgevoerd.”

In zijn telefoongesprek met May, heeft de Franse president François Hollande er bij haar opgedrongen de Brexit-gesprekken met de EU niet te vertragen. Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft May op het hart gedrukt de start van de Brexit-gesprekken niet uit te stellen. "De uitkomst van het referendum van het Verenigd Koninkrijk heeft een nieuwe situatie gecreëerd waarmee het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie binnenkort moeten omgaan,” zei Juncker in een brief gepubliceerd op zijn Twitter-account. “Ik kijk ernaar uit om nauw met u samen te werken op dit vlak en om uw bedoelingen over deze kwestie te leren kennen." De opmerkingen van Juncker zijn herhaald door de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz. “Het leiderschapsprobleem is opgelost, nu verwacht ik dat we snel werken om zekerheid te leveren.”

De Belgische premier Charles Michel heeft zijn stem toegevoegd aan het pleidooi voor een snelle start van de Brexit-procedure. Drie weken na de volksstemming over de Brexit is er nog steeds sprake van financiële en politieke onrust op de markten. "We kunnen ons een lange periode van onzekerheid niet veroorloven," zei Michel. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vandaag telefonisch gesproken met May en heeft haar uitgenodigd voor besprekingen in Berlijn. “Het is onze taak om zeer nauw samen te werken met de regeringen van onze bondgenoten.” Op een persconferentie in Bisjkek, Kirgizië zei Merkel dat er veel problemen waren in de wereld, die nauwe samenwerking noodzakelijk maakt. "Ik kijk ernaar uit om samen te werken."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May