Vierde museumtour Villa Zapakara is 'Mix Max Brasil'
09 Mar 2016, 04:32
foto


De vierde interactieve tentoonstelling van Villa Zapakara ‘Mix Max Brasil’ gaat op zaterdag 12 maart van start. Daarmee staat het kindermuseum de komende vierentwintig maanden volledig in het teken van Brazilië. De Nederlandse ambassade heeft deze tentoonstelling ondersteund. Ambassadeur Ernst Noorman zal de tentoonstelling openen.

Villa Zapakara heeft sinds de China-tentoonstelling, die op 19 december werd afgesloten, een fikse gedaanteverwisseling ondergaan. De grotendeels uit beton opgetrokken ruimtes van China hebben plaatsgemaakt voor een kleurrijke, bruisende kunstenaarswijk in de deelstaat Pernambuco, in het noordoosten van Brazilië. Het motto van de nieuwe tentoonstelling luidt: Waar Nix is wat het lijkt, maar Mix is wat het is. De tentoonstelling 'Mixmax Brasil' gaat over de mix van kunst en cultuur in Brazilië.

Met opzet is opnieuw gekozen voor een land waar Suriname nauwe banden mee onderhoudt. Na de kennismaking met Ghana, India en China biedt Villa Zapakara hiermee de Surinaamse jeugd voor de vierde keer een kijkje in een andere cultuur. Inhoudelijk directeur Dakaya Lenz van Villa Zapakara weet eigenlijk al zeker dat ook de nieuwe museumtour in een grote behoefte voorziet: ‘Iedereen komt wel eens op Tourtonne, maar eigenlijk weten we niet zo gek veel van Brazilië. Er komen massa’s goeie voetballers vandaan, ze spreken Portugees, komen naar goud zoeken en vieren uitbundig carnaval. Maar de Braziliaanse cultuur heeft nog heel veel meer te bieden.’
Om daar achter te komen worden de kinderen tijdens hun museumbezoek net als tijdens de vorige interactieve tours weer aan het werk gezet. Ze krijgen verschillende opdrachten waarbij volop ruimte is voor sport, spel, muziek en kunst.

Verrijking kennis
De activiteiten binnen de interactieve tentoonstelling MixMax Brasil sluiten goed aan op de visie en missie van kindermuseum Villa Zapakara, vertelt Lenz. Ze beschouwt kunst- en cultuureducatie als een essentieel onderdeel binnen de algemene ontwikkeling: ‘Al doende en al spelend iets opsteken waar je later je voordeel mee kunt doen. We hopen kinderen iets mee te geven en nieuwsgierig te maken naar wat zich over de grens afspeelt. Het succes van de eerste drie tentoonstellingen geeft ons het vertrouwen dat ook MixMax Brasil voor veel kinderen in Suriname een verrijking betekent van hun kennis over andere landen en culturen. Ze kunnen zich in een andere wereld begeven en voelen zich voor even Braziliaan.’

Villa Zapakara werkt sinds de opening eind 2009 nauw samen met het Tropenmuseum Junior (TMJ) in Amsterdam. Net als bij de vorige interactieve museumtours is een groot deel van de collectie van de Brazilië-tentoonstelling overgenomen van het TMJ. Het team van Villa Zapakara heeft op basis daarvan een geheel eigen tentoonstelling ingericht en het concept aangepast aan de eigen accommodatie en de omstandigheden in Suriname.

Tijdens de bouw van MixMax Brasil heeft Villa Zapakara meegedaan aan het recycleproject’ van I RecycleI’. In drie weken tijd hebben de kunstenaars Yubi Kirindongo, Roberto Tjon A Meeuw, André Sontosoemarto, Kurt Nahar en een team van Stichting Rika onder leiding van Tom Meurs, op het erf van het kindermuseum een speeltuin gebouwd van restmaterialen. Daarnaast is er kleine, verkoopbare kunst gemaakt de expositie hiervoor zal plaatsvinden op 11 maart bij Villa Zapakara.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May