Koffiekamp in historisch perspectief
De mensen van Maipa-ondo behoren tot de Misidjan lo of clan. De Ansoe Lo of clan die onder leiding van Tata Ando Busiman de Tapanahonierivier verliet (ik ga de reden in dit stuk niet behandelen), vestigden zich, na enkele jaren in het Lely gebergte gebied te hebben gewoond, in Tjatja en later te Ganda kampoe. De Njanfai-lo of clan uit het 'Bilo' dorp Keememtie (stroom afwaarts gelegen dorp) aan de Tapanahonie-rivier stichtte het dorp Baka Mbuju.
In de eerste helft van de negentiende eeuw begon de Duitse familie Hartmann vanuit Berg en Dal zendingswerk te verrichten in het dorp van de Ansoe-Lo, Gandakampoe. Later ondernam mevrouw Maria Hartmann-Lobach pogingen naar de twee overige dorpen Maipa-ondo van de Misidjan-Lo en Baka Mbuju van de Njanfai-lo. Dat zendingswerk ging niet eenvoudig. Het gelukte mevrouw Hartmann in 1851 de gemeente Koffiekamp te stichten. Gemeente of de gemeenschap Koffiekamp bestaat dus uit drie verschillende dorpen zoals ik deze hierboven heb genoemd.
Er bestaat een Koffiekamp cultuur, maar de respectievelijke samenstellende delen, hebben eigen genuanceerde gewoonten etc, die ik als sub-culturen binnen de Koffiekamp gemeenschap kwalificeer.
Laat mij ook aangeven dat de dorpen 300-450 meter van elkaar verwijderd lagen.
Koffiekamp lag aan de rechteroever van de Surinamerivier in het Sarakreekgebied. De afstand van Koffiekamp naar Afobaka was per buitenboord ongeveer 5-12 minuten afhankelijk van de paardenkracht van de motor. Dit federatieve dorp is daarom het eerste dorp dat onder water liep bij het dichtgooien van de kleppen van de Afobakadam. Kerkgebouw, kisten van pas begraven mensen, kwamen bovenwater drijven. Zielige toestand. Het dorp viel uiteen in drie delen. Een klein deel urbaniseerde naar de stad, een ander deel ging eerst naar Boslantie en later naar Eendracht/Marchalkreek en het grootste deel ging naar km 106, waar het huidige dorp Nw.Koffiekamp gesticht werd.
Vele Koffiekampers die de gedwongen transmigratie hebben meegemaakt, zijn doodgegaan vanwege trauma die psychologische en psychosomatische problemen veroorzaakten.
Mijn zusje Sonja Eersteling was het jongste meisje dat op de nieuwe locatie 106 aankwam. Ik was de jongste jongen. Dit, omdat mijn vader die bij AMC werkte als motorist ons vroegtijdig had verplaatst naar het Saramaccaanse dorp Kapasikeh, dat boven de grote soela Alosoebandja lag. Ik heb dus niet meegemaakt hoe het dorp verging. De jongens die later kwamen, vertelden mij hoe het water ons dorp bereikt heeft. De afstand van de rivier naar het dorp Maipa-ondo was plusminus 400 meter. Kapasikeh lag voorts tegenover Kabelstation, de stopplaats of het eindstation van de toen operationele trein- en draisigne dienst.
Ook ik leef nog steeds met een trauma en nostalgie. Als ik over Koffiekamp praat, komen niet direct Nw.Koffiekamp en Eendracht in beeld, maar oud Koffiekamp.
Dit artikel heb ik geschreven (delen uit mijn manuscript over Koffiekamp en de overige Saakiiki dorpen), omdat er wederom ruis ontstaat over een eventuele relocatie van het dorp. Ik heb als Koffiekamper en met mij vele anderen, me afgevraagd wat er aan de hand is. De regering, noch Iamgold hebben de officiële structuren geïnformeerd over eventuele plannen om het dorp voor de tweede keer te verhuizen en wel ten faveure van (weer) een multinational. Zelfs in DNA, het gebouw van de democratie, zijn vragen hierover gesteld. De antwoorden/reacties zijn tot nu toe erg teleurstellend. Het Koffiekamp Collectief heeft eerder deze maand een communiqué de deur doen uitgaan. Er is afgelopen zaterdag in Nieuw Koffiekamp vergaderd. Er is officieel niets bekend van een eventuele verhuizing van het dorp bij de Koffiekamp gemeenschappen, die meer dan 2000 zielen telt. Hopelijk berust dit niet op waarheid. Bekend is dat enkele gouddelvers van Koffiekamp in Brokopondo de uitspraak hebben gedaan: 'Als u ons van Romapit verwijderd, dan kunt u liever het dorp verhuizen'. U moet de toestand (voor de jaarwisseling op de koop toe) van de jongens begrijpen. Velen zitten met grote schulden en kunnen hun gezinnen geen goede kerst en jaarwisseling garanderen.
Nogmaals, ik hoop dat het bij een ruis blijft, maar indien het toch een serieuze zaak wordt, dan zal op een ordentelijke manier met de delfstoffen overeenkomst in de hand, om de tafel gegaan moeten worden met of het bedrijf of de regering.
Bert Eersteling
Vandaag
-
16:47
Brics-landen wijzen 'anti-Amerikaanse' beschuldiging van Trump af
-
14:44
Man brengt vrouw levensbedreigende kapverwondingen toe
-
12:46
Politie zoekt Furjel Leandro Simons voor betrokkenheid drugshandel
-
10:48
Na verkiezing van met inheemse kalmte licht uitstralende ‘Tante Jenny’:
-
08:50
VHP zal nieuwe regering opbouwend maar kritisch ondersteunen
-
06:52
Adhin: Simons en Rusland krijgen volledige parlementaire steun
-
04:54
Ook vandaag regen en onweersbuien
-
02:57
Rusland: Vp-schap is geen beloning, maar een opdracht voor Suriname
-
00:59
Column: Waar aasgieren regeren en reigers waken
-
00:00
Simons: Presidentschap is geen beloning, maar werk
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 879
- Jennifer Simons, eerste vrouwelijke president van Suriname
- Opvallende afwezigheden overschaduwen BRICS-top in Rio de Janeiro
- HVB: Vrouwelijk leiderschap opent nieuwe weg
- Fractieleiders spreken hoge verwachtingen uit bij felicitatie
- President neemt afscheid: 'Leiders dienen, het volk regeert'
- Schietincident beëindigt feest aan de Ephraimzegenweg
- DNA kiest Simons tot president en Rusland tot vp
- Korte Assembleevergadering verwacht; 34 stemmen nodig
- Suriname: Wachten op het busje,… het komt maar niet!
- Delegatie Israël naar Qatar ondanks geschil over staakt-het-vuren
- Champions League of hulpbronnenvloek?
- Onweer dient zich al vroeg aan op deze zondag
- BRICS bereikt akkoord over gezamenlijke verklaring voor top in Rio
- CV Rusland: Man van beleid, integriteit en bruggenbouwer
- Simons schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke Surinaamse president
Eergisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid