LVV werkt aan verbetering voeding veestapel
09 Aug 2015, 00:52
foto
Minister Algoe bij de 'King Grass' aanplant. (Foto's: Raoul Lith)


De experimenten en analyses van een nieuwe snijgrassoort zijn boven de verwachtingen. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is bezig de kwaliteit van de voeding voor de Surinaamse veestapel te verbeteren. Te Tibiti is een halve hectare beplant met de Cubaanse variëteit ‘King Grass’ die een goede waterdoorlaatbaarheid heeft. De grashalmen zijn bijkans 3 meter hoog en kan een jaarlijkse productie van 90 ton per hectare worden bereikt.

Landbouw-minister Soeresh Algoe zegt na oriëntatie op Tibiti dat de aanplant geweldig is gegroeid. “Een van de basis dingen voor het verhogen van de productie, is het voer. Vaak is er belemmering van energie en eiwit in het voer. Met deze variëteit willen we de kleine herkauwers en het slachtvee stimuleren.”
Het ministerie heeft te Tibiti zijn project ‘Stimulering Kleine Herkauwers’ lopen.

Tijdens een veldbezoek vertelt Algoe dat is gekozen voor deze grassoort vanwege het hoger eiwitpercentage en suikergehalte dan in de olifanten- en paardengrassen. Het gras kan drie keer per jaar worden geoogst. Op een hectare beplant met ‘King Grass’ kan de veehouder tien koeien houden met minimale bijvoeding van mineralen.

De volgende stap is om plantmateriaal aan de veehouders te geven. “We gaan het ook aan landbouwers geven die het willen planten. Het wordt gestekt zodat meerderen het hebben en ze hun productie kunnen verhogen.” Op het Tibiti- complex is ook gras uit Brazilië geplant om koeien te laten grazen. Het ministerie wil voor zijn project ter verbetering van rassen van kleine herkauwers, 10 tot 20 hectare beplanten met het gras.

De bewindsman is tijdens het veldbezoek ook ingegaan op zijn plannen om te mechaniseren om mede de voerproductie te verbeteren. “Wat wij willen doen, is dit in de toekomst gemechaniseerd te doen. Vaak denken we dat maïs de oplossing is; maïs wordt gebruikt voor energie, terwijl er ook andere dingen hier geteeld kunnen worden. We importeren maïs, terwijl we ook cassave kunnen gebruiken voor voer.” Hij legt uit dat we er dan wel naartoe moeten werken om gemechaniseerd cassave te telen. “Het is niet te doen om een hectare cassave met de hand te oogsten. We zijn gericht bezig met gewasontwikkeling.”

Raoul Lith
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April