De Nehru-Gandhi dynastie (3 slot)
16 Jul 2013, 21:00
foto


De Nehru-Gandhi dynastie kent in de hedendaagse moderne wereld geen precedent. Voor zover bekend in de moderne geschiedenis heeft nergens ter wereld één enkele familie het politieke landschap in een land zo lang en diepgaand beïnvloed. In drie delen wordt het verhaal over de Nehru-Gandhi dynastie u gebracht. Vandaag het derde en laatste deel.

Sonia Gandhi
Enkelen hadden gedacht en sommigen gehoopt dat Sonia Gandhi na de moord op haar echtgenoot Rajiv, met haar zoon Rahul en dochter Priyanka, India de rug zou toekeren en zich gaan vestigen in Italië, het land waar zij op 9 december 1946 werd geboren in het dorp Lusiana.
Zij studeerde Engels in Cambridge, Engeland, waar zij Rajiv Gandhi leerde kennen. Zij trouwde in 1968 met Rajiv en vestigde zich kort daarna in New Delhi in het huis van haar schoonmoeder Indira Gandhi aan de Safdarjang Road, nu het Indira Gandhi Memorial Museum. Haar schoonmoeder gaf haar de roepnaam Sonia, dat veel meer Indiaas klinkt dan het Italiaanse Antonia.

Sonia heeft zich net als haar echtgenoot Rajiv lange tijd afzijdig gehouden van de politiek, maar na de moord op haar man in 1991, werd de druk van de partij steeds groter om een belangrijkere rol te gaan spelen in de politieke arena van het land. De naam Gandhi zou, zoals altijd het geval is geweest, veel meer grandeur geven aan de partij binnen het spectrum van het Indiase politieke landschap.

In 1998 nam zij het presidentschap van de Congrespartij op zich, het jaar daarop werd zij leider van de oppositie in de Lokh Sabha, een officiële functie binnen het Indiase parlementair bestel. In de verkiezing van 2004 reisde zij door heel India en legde zij een afstand af van ruim 60.000 km in door de partij gehuurde Falcon Jets en Dauphin helicopters. Haar politieke slogan was Aam Aadmi (gewone man) als tegenhanger van de slogan India Shining van de regerende Bharatiya Janata Party van de toenmalige premier Atal Bihari Vajpayee. Bij iedere meeting en in ieder dorp vroeg zij de kiezers Who is India Shining for? Het antwoord was steevast “niet voor de miljoenen arme boeren en landloze arbeiders” en ook niet voor de lagere klassen en kasten in de slumdog wijken van de Indiase steden.

Zij won de verkiezing en vormde samen met 15 andere partijen een coalitie onder de naam United Progressive Alliance. De Congrespartij en de kiezers die gehoopt hadden dat weer een Gandhi premier van India zou worden, waren teleurgesteld toen zij op 17 mei 2004 verklaarde : I was always certain that if ever I found myself in the position I am in today, I would follow my inner voice. Today that voice tells me that I must humbly decline this post.
Een dag daarna nomineerde zij een ex-minister van Financiën , een top econoom, Dr Manmohan Singh, voor de functie van premier van India. De 72-jarige Manmohan Singh is de 13e premier van India, de zesde uit de gelederen van de Congrespartij. In 2009 won de Congrespartij nog steeds onder leiding van Sonia Gandhi de verkiezingen, Manmohan Singh bleef aan als premier.

Rahul Gandhi
Het is alweer veertien jaar geleden dat een afstammeling van Jawaharlal Nehru zijn/haar intrek nam in de ambtswoning van de premier van India aan de Race Course Road in New Delhi. De laatste was Rajiv Gandhi. Het lijkt erop dat zijn zoon Rahul, geboren in New Delhi op 19 juni 1970, in de coulissen staat om de fakkel over te nemen.

In maart 2004 kondigde Rahul aan dat hij zijn intrede zou doen in de politiek i.c. in het leven van dienstbaarheid aan het Indiase volk zoals zijn hele directe familie voor hem had gedaan. Bij de verkiezingen in dat jaar won hij dezelfde Lokh Sabha (het Indiaas parlement) zetel van zijn vader in het district Amethi in Uttar Pradesh. Hij herhaalde dat ook in 2009. Zowel in 2004 als in 2009 was Rahul de onbetwiste star campaigner van de Congrespartij. Men heeft uitgerekend dat hij kris kras door India een afstand aflegde van 87.010 km en meer dan 125 rallies toesprak.
In 2008 werd al het idée gelanceerd van Rahul-als-premier. In juli 2012 merkte Salman Khursid, de huidige minister van Buitenlandse Zaken van India, op dat “Rahul Gandhi een nieuwe ideologie moet presenteren om de hedendaagse uitdagingen waarmee de Congrespartij wordt gecronfonteerd het hoofd te kunnen bieden”.

De eerstvolgende algemene verkiezingen in India moeten plaatsvinden voor 31 mei 2014. De Congrespartij heeft niet officieel verklaard of Rahul Gandhi haar kandidaat zal zijn voor het premierschap. De meningen over een premierschap van Rahul Gandhi zijn niet eensluidend. In een uitgelekte Wikileaks-bericht van 2005 citeert de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in India, David Mulford, insiders van de Congrespartij die van mening zijn dat Rahul nimmer premier zal worden onder ander vanwege het idée dat Rahul is far below even his father in political ability.
Echter, Mulford schijnt het niet eens te zijn met deze zienswijze, want hij besluit hetzelfde Wikileaks-bericht met zijn eigen indrukken over Rahul Gandhi; volgens hem een zeer praktische politicus die zijn boodschap weet over te brengen en zeer comfortable is with the nuts and bolts of party organization and vote counting . Hij is al bezig de partij verder te professionaliseren en democratiseren en een kader van deskundigen te creëren die hem van dienst zullen zijn als hij in de positie komt van een ernstige kandidaat voor het premierschap, aldus Mulford.

Dalits
In 2008 beschreef de voormalige premier van het Verenigd Koninkrijk, Tony Blair, Rahul Gandhi als de meest getalenteerde visionair van de jonge generatie van politici wereldwijd, he has got a first class mind and a great commitment to India…And you know he is one of those politicians that can take a step back and look at, what I call the big picture, and he’s definitely someone who does that.

Er is enige geheimzinnigheid rondom Rahul’s privé leven, volgens sommige analysten een poging tot bescherming en handhaving van een zekere mystiek. Wel bekend van hem is dat hij vaak op bezoek gaat bij de Dalits (onaanraakbaren) waar hij samen met hen eet en soms de nacht doorbrengt in hun huizen. De Dalits maken circa 15% uit van de Indiase bevolking. In sommige kringen wordt Rahul dan ook beschreven als very idealistic and very decent human being who has a real concern for the downtrodden, he is fit to lead India in the role of Prime Minister.

Vanaf zijn intrede in de Indiase politiek heeft Rahul Gandhi niets gedaan wat zijn naam in diskrediet heeft gebracht, hij heeft zoals gebruikelijk in India voor allen die meedingen naar hoge bestuursfuncties, bij zijn kandidaatstelling in 2004 al zijn bezittingen laten registreren bij de rechtbank. Tot heden is niet gebleken dat zijn vermogen i.c. bezittingen een disproportionele groei vertonen. Rahul Gandhi heeft, ongetwijfeld geholpen door zijn moeder, zijn integriteit bewaard en gekoesterd, omdat hij waarschijnlijk van jongsaf aan heeft geweten dat hij de fakkel van de Nehru-Gandhi dynastie ooit zou moeten overnemen. In dit verband bezien is Rahul Gandhi vanaf zijn aankomst op deze wereld een prime-minister-in-waiting.


Rudie Alihusain
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May