Brunings: Nederlandse regering moet verklaring geven
25 Feb 2013, 19:30
foto


De Nederlandse regering moet met een duidelijke verklaring komen waarom het vliegtuig en de passagiers van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) urenlang vastgehouden zijn op Schiphol, bij aankomst vandaag. De Koninklijke Marechaussee stormde aan boord en heeft een zeer strenge controle uitgevoerd op basis van een anonieme tip dat er een wapen aan boord zou zijn. Dit zegt president-commissaris van de SLM, Gerard Brunings aan Starnieuws.

Brunings stelt dat hij niet tegen veiligheidscontroles is, "maar dit slaat alles. Je kan het vliegtuig en de passagiers niet zo lang vasthouden zonder een behoorlijke verklaring te geven". Vernomen wordt dat ook de SLM crew en de station manager op Schiphol buiten spel waren gezet. De Koninklijke Marechaussee nam de regie van de operatie over. Passagiers en mensen die hen waren komen afhalen, kregen geen informatie.

Duurde te lang
"Het is niet de luchtvaart security die een controle doet, maar de Koninklijke Marechaussee. Daarom willen wij een verklaring hiervoor van de Nederlandse regering", zegt Brunings. Hij vraagt zich af wat er zal gebeuren als er steeds anonieme tips binnenkomen. "Zelfs onderzoek van een bommelding duurt niet zo lang", merkt Brunings op. Hij vindt het erg dat de passagiers en de mensen die hen zijn komen afhalen gedupeerd zijn door deze actie, waarbij uiteindelijk niks is gevonden.

De directie van de SLM laat Starnieuws weten op dit moment geen commentaar te kunnen geven. Er wordt eerst gewacht op een officieel rapport van het gebeurde. De eerstvolgende vlucht van de SLM is dinsdag.

Saturday 30 May
Friday 29 May
Thursday 28 May