Suriname haast zich met anti-terroristische wetgeving
04 Jul 2012, 03:00
foto
Minister Edward Belfort dinsdag tijdens zijn eerste optreden in De Nationale Assemblee.


Suriname heeft alle spoed ingezet om zijn financiële wetgeving op lijn te brengen met internationale standaarden. Dit komt nadat Suriname samen met negen andere Caricom-leden is opgebracht als landen die een hoog risico lopen op de zogenaamde blacklist te komen van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF).

Suriname en deze landen zijn verplicht zich te laten controleren door de International Country Risk Guide (ICRG), een werk arm van de (CFATF). De vorige week is in het parlement de behandeling voor het aanpassen van twee antiterroristische wetten begonnen. Minister Edward Belfort van Justitie en Politie heeft dinsdag antwoord gegeven op vragen die door het college zijn gesteld.

Actieplan uitvoeren
Bij een verplichte rapportage in maart dit jaar heeft Suriname bij de ICRG een actieplan ingediend. Dit actieplan, waarin de aanpassing van de wetten horen, is goedgekeurd. Suriname zal in augustus dit jaar wederom verslag moeten doen. Dan zal worden nagetrokken in hoeverre uitvoering aan de actiepunten wordt gegeven. Later dit jaar zal het rapport van Suriname besproken worden op de jaarvergadering van de CFATF.

De behandeling van de wetten in het parlement heeft niet alleen te maken met de positie die Suriname inneemt bij de internationale organisaties. Daar zijn recent systemen ontwikkeld om landen te verplichten te voldoen aan beveiligde standaarden en wetgeving. De CFATF heeft meer dan 40 aanbevelingen aangenomen om dit te bewerkstelligen. Het gaat om uitbreidingen, om de financiering van terroristische activiteiten tegen te gaan. Binnen deze groep zijn er negen aanbevelingen die Suriname en andere landen dringend moeten naleven. De meeste van deze maatregelen gaan over het witwassen en de financiering van terroristische activiteiten.

Terugweg moeizaam
Landen die zich niet houden aan deze regels kunnen volgens een systeem worden gecontroleerd en uiteindelijk op de blacklist belanden. Belfort brengt in herinnering dat assembleelid Chandrikapersad Santhoki (Nieuw Front/VHP), die eerder minister is geweest op Juspol, meer dan genoeg heeft benadrukt dat het enorm veel ongemak en problemen met zich meebrengt voor de economie als Suriname op de blacklist komt. Het heeft Aruba twintig jaar gekost om van de lijst te komen, terwijl Venezuela al sinds 2010 worstelt om van de lijst af te komen.

Volgens Belfort dringt de tijd voor Suriname. Eerder dit jaar was al een commissie van de ICRG hier. Het land heeft toen plechtig beloofd zijn huiswerk in orde te maken. Minister Belfort heeft het college alvast voorbereid dat na de aanname van deze twee wetsontwerpen, hij nog twee dringende wetsvoorstellen zal aanbieden om behandeld te worden.
Advertenties