Landbouwer centraal in 'Week van de Arbeider'
24 Apr 2012, 03:30
foto


De Culturele Unie Suriname (CUS) zal samen met diverse organisaties een 'Week van de Arbeider' houden. Dit met het oog op de 'Dag van de Arbeid'. Voor dit jaar is er als thema gekozen om de landbouwer centraal te stellen.

De grootste -niet georganiseerde- vakbond, wordt gevormd door de landbouwers. Al eeuwen zetten landbouwers zich in voor voedselvoorziening en voedselveiligheid voor de gehele bevolking, zegt de organisatie in een persbericht. De Dag van de Arbeid is een feestdag voor onder andere de arbeidersbeweging en vindt elk jaar op 1 mei plaats.

Oproep tot bijdrage
Historisch vindt de Dag van de Arbeid zijn oorsprong in de strijd om de achturige werkweek.In Suriname heeft de arbeidersbeweging, zich vooral geconcentreerd om per bedrijf, met de werkgevers te onderhandelen over de arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorzieningen voor deze groep.

In het organiserend comité hebben naast CUS ook zitting de Landbouwcoöperatie Kwatta, OHM en het Comité Landbouwersbelangen. Culturele, sociale, jongeren- en vrouwen organisaties worden opgeroepen een bijdrage in welke vorm dan ook te leveren, voor de te houden 'Week van de Arbeider'.

Als eerste activiteit is er een lezing met een paneldiscussie gepland voor donderdagavond in het NSHI-gebouw aan de Lallarookhweg. Dan zal gedebatteerd worden over 'De Landbouwsector in historisch perspectief'. Daarnaast zijn discussies over sociale media en open forum in de media. Op 1 mei wordt is er een kranslegging en een culturele manifestatie bij het Monument Jai Kisan bij de zondagmarkt Kwatta.
Advertenties