Regering zoekt financiering voor klimaatsvraagstukken
07 Mar, 06:47
foto
Op het Kabinet van de President vond woensdag een presentatie plaats over mogelijkheden die er zijn om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken. (Foto: Kabinet van de President)


Suriname probeert financiële steun te krijgen om duurzame ontwikkeling te bevorderen en klimaatverandering het hoofd te bieden. Er is woensdag een onderhoud geweest met Green Climate Fund (GCF) op het Kabinet van de President. Het GCF is een internationaal fonds dat is opgericht om ontwikkelingslanden te ondersteunen bij het aanpassen aan en het verminderen van de gevolgen van klimaatverandering.

Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu liet doorschemeren dat Suriname momenteel te maken heeft met uitdagingen zoals droogte en lage waterpeilen, wat de urgentie benadrukt van actie op het gebied van klimaatverandering. Het ligt in de bedoeling dat GCF de projecten faciliteert om die klimaatverandering tegen te gaan. “We hebben dus GCF gevraagd om ons te helpen om een strategie te ontwikkelen om toch wel in aanmerking te komen voor financiering”, laat Dasai optekenen via de Communicatiedienst Suriname. Bij dit gesprek was ook aanwezig minister
Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.

Met een presentatie aan de president heeft GCF concrete mogelijkheden geïdentificeerd en voorstellen gedaan, die verder uitgewerkt moeten worden. Het identificeren van mogelijkheden om meer duurzame energie op te wekken, zoals het benutten van hydro- en zonne-energie, kan aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het bevorderen van schone energiebronnen,” merkt Dasai op. Hij merkt op dat door solar projecten te integreren in de landbouwsector, duurzame energie kan worden opgewekt. “We moeten ook duurzamer omgaan met onze bossen en natuurlijk ook onze infrastructuur”.

De mogelijkheden zijn uitgewerkt en zien er volgens de minister heel goed uit. Er zal nu samen een voorstel worden opgemaakt, zodat Suriname in aanmerking komt voor de financiering. Hetgeen gezien kan worden als een stap in de richting voor het verkrijgen van de nodige middelen en expertise om de groene reputatie van Suriname te behouden en verder te versterken, terwijl tegelijkertijd wordt bijgedragen aan wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April