Dag van de Arbeid: Surinaams Erfgoed van strijd en solidariteit
De oorsprong van de viering van de Dag van de Arbeid in Suriname gaat terug tot de jaren dertig, een periode waarin de werkende klasse haar horizon merkbaar had verruimd. Er ontstond een groeiend politiek bewustzijn en arbeiders kwamen steeds krachtiger op voor betere arbeidsomstandigheden. De vakbeweging was zich toen al bewust van het feit dat het daadwerkelijke juk van de slavernij nog afgeschud moest worden. Ondanks de harde repressie van het koloniale bestuur, werd er onbevreesd geprotesteerd. De werkende klasse kende de betekenis van de Internationale Dag van de Arbeid en erkende haar eigen rol daarin.
Op 1 mei 1932 vond de eerste herdenking van deze dag in Suriname plaats, georganiseerd door de vakbeweging. Het was een indrukwekkende gebeurtenis die grote publieke belangstelling trok. In de jaren daarna groeide de onvrede onder werkenden verder. De spanningen tussen verschillende maatschappelijke partijen liepen op, wat de kolonisator ertoe bracht specifieke instituties in het leven te roepen om de arbeidsrust te waarborgen. Zo werd in 1946 de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname (BR) opgericht om dreigende arbeidsconflicten op vreedzame wijze op te lossen. In 1947 volgde de oprichting van de Arbeidsinspectie, met als doel werknemers te beschermen en toe te zien op naleving van de arbeidswetgeving. Beide instanties vielen onder het toenmalige Ministerie van Sociale Zaken, aangezien er nog geen afzonderlijk ministerie van Arbeid bestond. Door druk van de vakbeweging in de jaren zestig werd uiteindelijk op 27 januari 1970 het Ministerie van Arbeid ingesteld.
De wettelijke basis voor deze instituten werd gelegd met de Arbeidsgeschillenwet (1946) en de Veiligheidswet (1947). Daarmee werd een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van een eigen Surinaamse arbeidswetgeving. Deze institutionele ontwikkelingen vloeiden voort uit het feit dat Suriname – als overzees gebiedsdeel van het Koninkrijk der Nederlanden – begin jaren veertig intern zelfbestuur verkreeg. Het koloniaal bestuur besefte dat het vanaf dat moment zelf verantwoordelijk was voor het onderhouden van rust en stabiliteit onder de bevolking, in het bijzonder onder de werkende klasse.
Geconcludeerd kan worden dat de viering van de Dag van de Arbeid in Suriname nauw is verbonden met de opkomst van de arbeidersbeweging en de strijd voor betere arbeidsvoorwaarden, vooral in sectoren mijnbouw en ambtenarij. In de jaren vijftig werd voor het eerst de Dag van de Arbeid op 1 mei uitgeroepen door de overheid tot een vrije dag gelijk aan de zondag, maar in februari 1960 werd bepaald door de overheid middels een resolutie dat de Dag van de Arbeid op 1 mei voortaan geen vrije dag meer zou zijn. In de plaats van deze vrije dag kwam de Dag der Vrijheden op 1 juli (vanaf 1 juli 1960). In 1970 werd de dag van de Arbeid opnieuw gelijkgesteld aan de zondag. De eerste, langste stoet van duizenden werkenden in Suriname ter gelegenheid van de viering van de Dag van de Arbeid werd opgetekend op 1 mei 1952 en georganiseerd door de Raad van Vakcentrales bestaande uit de Surinaamse Mijnwerkers Unie, De Surinaamse Werknemersorganisatie, de Progressieve Werknemersorganisatie en de Surinaamse Werknemersfederatie.

Nieuwsberichten van De Surinamer van 5 mei 1932 en De West van 3 mei 1932 over de eerste viering van de Dag van Arbeid op 1 mei 1932 door de vakbeweging in Suriname.
Solidariteit
In Suriname blijft de Dag van de Arbeid bijzonder actueel, mede door aanhoudende economische uitdagingen zoals inflatie en onstabiele wisselkoersen. Onze geschiedenis leert ons dat sociale vooruitgang nooit vanzelf komt. Sociale bescherming, instelling van het minimumloon en ouderschapsverlof, ontslagbescherming, vakbondsrechten – al deze verworvenheden zijn er gekomen door solidariteit, door samenwerking en door de vastberaden inzet van de arbeidersbeweging.
Vandaag, in 2025, staan wij voor nieuwe en urgente uitdagingen. We bevinden ons aan de vooravond van de verkiezingen voor een nieuwe DNA en regering, terwijl de stijgende kosten van levensonderhoud, de voortdurende strijd voor eerlijke lonen en betere werkomstandigheden ons duidelijk maken dat de strijd van de werkende klasse nog lang niet is gestreden, ondanks de vele verworvenheden van het ministerie van Arbeid in de afgelopen 10 jaren op de gebieden: arbeidswetgeving, decent work en de ontwikkeling van het menselijk potentieel.
In dit jaar van politieke keuzes is het essentieel dat werkenden zich bewust zijn van hun invloed en verantwoordelijkheid. De staat van onze fragiele economie vereist doordachte beleidskeuzes. Wanneer het bergafwaarts gaat met de economie, zijn het immers de loontrekkers die als eersten de gevolgen voelen – zij worden het hardst geraakt, raken achterop en glijden af in armoede. Alleen door bewust te kiezen, kan er verder worden gebouwd aan een rechtvaardiger, socialer en sterker Suriname.
Imro L. Smith
Vandaag
-
09:10
Bond OW eert Anton de Kom met kranslegging en opruimactie
-
07:12
Dag van de Arbeid: Surinaams Erfgoed van strijd en solidariteit
-
05:14
Afwisselend bewolking en regen
-
04:53
DNA-kandidaat Jamiro Pink beschuldigd van verkrachting
-
03:27
Vakcentrale C-47 wijst vervolg IMF-programma af
-
01:53
Persrechter: Toegeven aan eisen politieke partijen zou verkiezingen in gevaar brengen
-
00:59
Column: Geen zuivere koffie
-
00:00
Mathoera voor presidentschap: Geen één-twee met Santokhi
Gisteren
- PAHO: Grote tekorten aan zorgpersoneel dreigen in Amerika's
- Suriname moet eerst zijn bestuursrecht versterken
- NDP treurt om het overlijden Wijdenbosch – staatsman, bouwer en mentor
- Nieuw Burgerlijk Wetboek treedt ondanks bezwaren in werking op 1 mei
- Politieambtenaar mishandeld en beroofd van dienstwapen: drie aanhoudingen
- Biza ontvangt 50.000 stembiljetten onder strikte beveiliging
- Bedrijfsleven Guyana keert zich tegen geweld en chaos
- Veiligheidsman president trekt vuurwapen na ruzie met brandweerman
- SWOS neemt actie: Onvrede over uitblijven CAO-akkoord bij Staatsolie
- Ex-president Wijdenbosch overleden
- Ook VMS vraagt uitstel invoering NBW wegens gebrekkige voorbereiding
- 41 ondernemers krijgen financiële steun via SURGE-project
- Zaaien met olie
- Kans op korte buien in de middag
- Canadese liberalen winnen minderheidsregering
- Toekomst agrarische sector centraal tijdens seminar AdeKUS
- OM en rechter verwerpen verzoek tot vrijlating Hassankhan
Eergisteren
- Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresenteerd
- Vaccinatieweek 2025 van start: 'Uw beslissing telt'
- Staatsolie zet koers naar offshore olieproductie
- Santokhi: Investering in maritiem onderwijs voor internationale erkenning
- Suriname, Stem bewust voor jouw toekomst
- VLS biedt petitie aan: 'Rechtsstaat ernstig ondermijnd'
- Centraal Resocialisatiecentrum geopend: Nieuwe kansen voor gedetineerden
- Kamla Persad-Bissessar opnieuw premier Trinidad en Tobago
- Vrouw omgekomen bij aanrijding Nieuw Weergevondenweg
- Suriname verdient leiders die verbinden, niet verdelen
- Bedrijf uit Dubai wil groot zonne-energieproject uitvoeren
- Kans op een enkele bui
- President moet nog beslissen over nieuw Burgerlijk Wetboek
- Column: Recht kromgetrokken op het altaar van de verkiezingsdeadline
- Invoering van acht boeken per 1 mei 2025 is onwijs