Maduro zoekt herverkiezing ondanks druk wereld
20 May 2018, 10:30
foto
President Nicolas Maduro glimlacht naar de media na een ontmoeting met de voormalige Spaanse premier Jose Luis Rodriguez Zapatero in het presidentieel paleis in Caracas, Venezuela. (Foto's: Reuters)


De Venezolaanse president Nicolas Maduro is op zoek naar een tweede zittingstermijn van zes jaar. In Venezuela worden vandaag verkiezingen gehouden. Tegenstanders van Maduro vrezen dat zijn herverkiezing waarschijnlijk nieuwe buitenlandse sancties zal opleveren.

Met de reguliere oppositie die de verkiezingen boycot en waarbij twee van zijn meest populaire rivalen buitenspel zijn gezet en de staatsinstellingen in handen zijn van loyalisten, wordt verwacht dat de 55-jarige ex-buschauffeur de stembusgang wint, ondanks zijn impopulariteit. Dat zou kunnen leiden tot oliesancties van de Amerikaanse regering en tot meer afkeuring van de Europese Unie en Latijns-Amerika.

De zelf beschreven "zoon" van Hugo Chavez zegt dat hij tegen een "imperialistische" samenzwering vecht die erop gericht is het socialisme te verslaan en de olie-rijkdom van de Opec-natie over te nemen. Maar tegenstanders zeggen dat de linkse leider de eens zo rijke economie van Venezuela heeft vernietigd en meedogenloos heeft verpulverd.

De belangrijkste uitdager van Maduro is de voormalige staatsgouverneur, Henri Falcon. Enkele peilingen voorspellen dat hij voor een verrassing kan zorgen afgaand op de wijdverspreide woede onder de 30 miljoen inwoners van Venezuela bij de ineenstorting van hun economie.

"Ik zal Venezuela bevrijden van de dictatuur!", zwoer Falcon (56) tijdens zijn laatste campagnebijeenkomst. 'Venezolanen willen dat je verdwijnt, Maduro, je hebt te veel schade aangericht', voegde hij eraan toe, terwijl hij nep-biljetten van US$ 100 verspreidde om zijn voorstel te symboliseren voor het vervangen van de ingestorte bolivar-munteenheid.

De meeste analisten vinden echter dat Falcon slechts een kleine kans heeft gezien de verwachte onthouding en de verdeeldheid van de oppositie over zijn schending van de boycot. Daarboven komen nog de bondgenoten van Maduro die in de Verkiezingsraad zitten en de macht van Maduro in staatsorganen.

"Dit zijn geen verkiezingen. Ze zijn een farce, bedoeld om Maduro aan de macht te houden zonder de steun van de bevolking," zei Juan Pablo Guanipa van de belangrijkste oppositiecoalitie, die de stemming boycot.

De kansen van Falcon worden verder geminimaliseerd door een derde kandidaat, de evangelische voorganger Javier Bertucci, die nogal wat volgers heeft opgepikt tijdens de campagne. Niet in de laatste plaats dankzij de soep maaltijden die hij gratis verstrekte.

Op straat zijn veel Venezolanen gedesillusioneerd en boos over de verkiezingen: ze bekritiseren Maduro voor economische ontberingen en de oppositie voor zijn disfunctionele splitsingen. Dobberend op een vijfde opeenvolgende jaar van recessie, dalende olieproductie en Amerikaanse sancties die nieuwe schuldproblemen blokkeren, gaat Venezuela gebukt onder groeiende niveaus van ondervoeding en honger, hyperinflatie en massale emigratie.

"Als je me de overwinning geeft, zal ik de economische oorlog verslaan", brulde Maduro tijdens zijn laatste campagnebijeenkomst. Hij bleef tegenstanders de schuld geven van de chaos in het land, maar gaf hij geen details over mogelijke hervormingen van het bijna twee decennia door de staat geleide economisch beleid.

Gezien de moedeloosheid van de Venezolanen over de crisis, waren de campagnebijeenkomsten slecht bijgewoond in vergelijking met voorgaande verkiezingen en de atmosfeer was de meest glansloze herinnering.

Activisten die van plan waren de stembusgang te boycotten door een aantal verspreide protesten te houden, zien 300.000 soldaten en politieagenten tegenover zich staan. De zware beveiliging moet de stemlokalen in het heel land beschermen. De resultaten van de stemming worden tegen het einde van de avond verwacht.

Mocht Maduro winnen, dan kan hij ervoor kiezen om het binnenlandse politieke voordeel te gebruiken om een succesvolle zuivering van critici binnen de heersende "Chavismo" -beweging te verdiepen. Verschillende spraakmakende figuren, waaronder voormalige ministers onder zowel hem als Chavez, zijn in ballingschap of in de gevangenis.

In het buitenland zal Maduro waarschijnlijk te maken krijgen met een lawine van westerse protesten als hij wint, hoewel Rusland en China grote bondgenoten blijven en belangrijke financiële dragers zijn geweest.

Met een olieproductie van 30 jaar, buitenlandse debiteuren die druk willen uitoefenen en multinationals die vertrekken of hun operaties in Venezuela terugschroeven, zal Maduro voor een enorme opgave staan om de stervende economie te keren.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March