Overstromingen in delen Duitsland, België en Nederland
19 May, 07:10
foto
In België proberen inwoners hun bezittingen te beschermen tegen het overstromingswater door zandzakken te plaatsen.


Zware regenval veroorzaakte in de nacht tot en met zaterdag overstromingen in delen van Duitsland, België en Nederland, waardoor straten en gebouwen onder water kwamen te staan en evacuaties ontstonden. In de zuidwestelijke Duitse deelstaat Saarland stonden de straten diep onder water en beelden op sociale media lieten zien hoe hulpverleners lokale bewoners in boten in veiligheid brachten.

De hoofdstad van de deelstaat Saarbrücken werd zwaar getroffen, terwijl het Duitse dagblad Bild berichtte dat een doorbraak in een dijk in de stad Quierschied ertoe leidde dat een elektriciteitscentrale in het gebied werd gesloten.

Er zijn geen doden gevallen, maar er is wel minstens één persoon gewond geraakt. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft het gebied zaterdag bezocht.

Premier Anke Rehlinger van de deelstaat Saarland omschreef de situatie als "zeer gespannen" en waarschuwde dat er grote schade zou kunnen ontstaan.

Maar het beeld was zaterdag vroeg verbeterd, nadat een waarschuwing voor zwaar weer voor het gebied was opgeheven en het waterpeil daalde, zei burgemeester Uwe Conradt van Saarbrücken.

Honderden hulpverleners waren nog steeds ter plaatse om te helpen met opruimen.

In 2021 werden de Duitse regio’s Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen getroffen door catastrofale overstromingen waarbij meer dan 180 mensen omkwamen.

In België werd de provincie Luik getroffen door ernstige overstromingen, waarbij de autoriteiten honderden verzoeken om hulp ontvingen en 150 brandweerlieden werden ingezet, zei gouverneur Herve Jamar.

De belangrijkste hulp van de hulpdiensten was het pompen van water uit ondergelopen gebouwen, zei hij.

Over de grens in de Nederlandse provincie Limburg werden zaterdag vroeg twee campings geëvacueerd omdat ze werden bedreigd door het stijgende water, zeiden functionarissen.

Ondertussen werd het Moezelgebied in het noordoosten van Frankrijk overstromingswaarschuwing gegeven omdat het waterpeil in de rivieren steeg als gevolg van zware regenval.
Advertenties