Toestand Slowaakse premier nog steeds ernstig
18 May, 16:21
foto
De Slowaakse premier Robert Fico arriveert op een top van de Europese Raad in Brussel op deze foto genomen op 21 maart 2024. (Foto: AFP)


De Slowaakse premier Robert Fico verkeert nog steeds in een ernstige toestand en loopt nog het risico op complicaties, maar is gestabiliseerd, zeiden functionarissen zaterdag. Woensdag werd er een moordpoging gepleegd op de premier.

De 59-jarige premier werd van dichtbij vijf keer beschoten tijdens een aanval die schokgolven door Europa veroorzaakte en zorgen uitte over de gepolariseerde staat van de politiek in Slowakije, een Midden-Europees land met 5,4 miljoen inwoners.

"We hebben nog niet gewonnen, dat is belangrijk om te zeggen", zei vicepremier Robert Kaliniak, terwijl hij een update gaf over de toestand van Fico voor het ziekenhuis in de stad Banka Bystrica waar de premier wordt behandeld.

Het Slowaakse Gespecialiseerde Strafhof oordeelde zaterdag dat de verdachte, door de aanklagers geïdentificeerd als Juraj C., in hechtenis zou blijven nadat hij werd beschuldigd van poging tot moord.

Minister van Binnenlandse Zaken, Matus Sutaj Estok, heeft gezegd dat de vermoedelijke aanvaller, die ter plekke werd vastgehouden, alleen handelde. De verdachte had eerder deelgenomen aan protesten tegen de regering, zei hij donderdag.

Kalinak zei dat het niet nodig was om de officiële taken van Fico formeel over te nemen zolang er communicatie met de premier plaatsvond.

Fico onderging vrijdag een twee uur durende operatie die de vooruitzichten op zijn herstel verbeterde.

"We slagen erin om geleidelijk aan een positieve prognose te benaderen," zei Kalinak. "In de eerste uren was de prognose heel, heel slecht. Je weet dat schoten in de buik in principe fataal zijn. In dit geval zijn de artsen erin geslaagd deze toestand ongedaan te maken en de toestand verder te stabiliseren."

Fico liep nog steeds een "groot risico" op complicaties, zei Kalinak. "De reactie van het lichaam op een schietwond is altijd zeer ernstig en brengt het risico op een aantal complicaties met zich mee, die 4-5 dagen aanhouden, dat is vandaag en morgen."

Hij zei dat het onwaarschijnlijk is dat Fico de komende dagen naar de hoofdstad Bratislava kan worden overgebracht.

Ongeveer 100 Fico-aanhangers, sommigen met bloemen, verzamelden zich zaterdag buiten de F.D. Roosevelt University Hospital waar de premier werd behandeld.

Lokale nieuwsmedia zeggen dat de verdachte een 71-jarige voormalige bewaker van een winkelcentrum is en de auteur van drie dichtbundels.

De rechtbank oordeelde dat hij in afwachting van een onderzoek in hechtenis zou blijven vanwege het risico op ontsnapping of criminele activiteiten. Tegen de beslissing is beroep mogelijk.

Sinds hij afgelopen oktober voor de vierde keer premier werd, heeft Fico het beleid snel gewijzigd in wat critici van de oppositie een machtsgreep noemden. Zijn regering heeft de steun aan Oekraïne in de oorlog met Rusland teruggeschroefd en is de publieke omroep aan het vernieuwen, te midden van de zorgen van critici over de mediavrijheid.
Advertenties