Oppositiekandidaat Venezuela zweert politieke vrijheid
19 May, 03:06
foto
De Venezolaanse presidentskandidaat van de oppositie, Edmundo Gonzalez, spreekt supporters toe tijdens een bijeenkomst in La Victoria, in de deelstaat Aragua, Venezuela. (Foto: Reuters)


De Venezolaanse oppositiekandidaat Edmundo Gonzalez zei zaterdag dat hij ervoor zal zorgen dat alle politieke partijen vrij kunnen opereren als hij president Nicolas Maduro tijdens een stemming in juli afzet. Hij drong er bij het leger op aan de instellingen van het land, zoals bedoeld in de grondwet, hoog te houden.

Gonzalez, een voormalige ambassadeur in Algerije en Argentinië, werd in april door de oppositiecoalitie van het Unitair Platform benoemd tot kandidaat nadat het Hooggerechtshof een verbod op de ambtstermijn van de winnaar van de voorverkiezingen, Maria Corina Machado, had bekrachtigd.

De oppositie heeft gezegd dat het verbod van Machado illegaal is en een poging is van de regering van Maduro, die toezicht heeft gehouden op een diepe economische crisis in het land, om de steun voor de oppositie bij de presidentsverkiezingen van 28 juli te ondermijnen.

Gonzalez en Machado stonden op een grote vrachtwagen en spraken een zingende menigte van ongeveer 3.000 mensen toe in La Victoria, de geboorteplaats van Gonzalez in de centrale deelstaat Aragua.

Gonzalez zei dat hij ervoor zal zorgen dat politieke bewegingen hun rechten op grond van de grondwet kunnen uitoefenen. Hij spoort de kiezers aan zich een land voor te stellen "waar de president zijn tegenstanders niet beledigt of als vijanden ziet".

"Aan de nationale strijdkrachten: u speelt een fundamentele rol in de veiligheid van ons allemaal, omdat u garant staat voor instellingen op grond van artikel 328 van de grondwet", zei Gonzalez (74).

De voorheen onopvallende Gonzalez vertelde deze maand aan Reuters dat hij gelooft dat de regering van Maduro hem inmiddels uit zijn ambt zou hebben uitgesloten als zij dat van plan was.

Machado heeft de kiezers opgeroepen om hun steun te verlenen aan Gonzalez, die zij een 'goede en eerlijke' man noemt. Zij heeft campagne-evenementen gehouden waarbij met grote afbeeldingen van hem werd gezwaaid.

Als de oppositie er niet in slaagt de verkiezingen te winnen, zei de 22-jarige supporter Marian Tesorero: "Ik zal het land verlaten. Ik kan dit niet meer verdragen."

Tesorero, die haar middelbare schoolstudie afrondt nadat ze deze jaren geleden om economische redenen moest stopzetten, zei dat ze ervan droomt naar de universiteit te gaan en haar jonge nichtje te ontmoeten, die in het buitenland is geboren van haar migrantenzus.

"We moeten winnen omdat we iets beters willen. Er moet verandering komen", zei Tesorero's moeder, Jenifer Escobar, 51.

Gonzalez zal op de stemming verschijnen namens drie oppositiepartijen, terwijl Maduro, die op zoek is naar zijn derde herverkiezing, zal verschijnen voor 13, inclusief zijn Socialistische Partij.

Machado en Gonzalez hebben blijk gegeven van harmonie, en Machado’s campagne met een foto van Gonzalez 'werkt', zegt Saul Cabrera, president van het plaatselijke adviesbureau Consultores 21.

Uit een recent onderzoek van het bedrijf bleek dat 50% van de kiezers Gonzalez steunde, terwijl 32% de voorkeur gaf aan Maduro. De peiling had een foutenmarge van 3,16%.
Tijdens een regeringspartijevenement in La Victoria zei Diosdado Cabello, leider van de Socialistische Partij, dat het "perverse project van de oppositie tegen het land" zal worden verslagen.
Advertenties