Historische relatie tussen Suriname en Cuba herdacht
17 May, 22:34
foto
De Cubaanse ambassadeur Fakri Rodriguez Pinelo en minister Albert Ramdin snijden de taart aan. Suriname en Cuba herdenken 45 jaar diplomatieke betrekkingen.


De historische relatie tussen Suriname en Cuba is versterkt door politieke ontwikkelingen in het Caribisch gebied, met name binnen Caricom. “Suriname kijkt uit naar het voortzetten en versterken van de solide relatie met de regering en het volk van Cuba”, zei minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking tijdens de herdenking van de 45e verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen Suriname en Cuba. Vandaag is de aftrap geweest van een reeks activiteiten die gepland zijn om deze mijlpaal te vieren. De komende weken zullen er nog meer activiteiten plaatsvinden.

Sinds 31 mei 1979 onderhoudt de regering van Suriname een nauwe relatie met Cuba, gebaseerd op diplomatie en wederzijdse samenwerking. “Met een terugblik op de afgelopen 45 jaar is het tijd om ons langdurige partnerschap te koesteren en te erkennen hoe het onze landen heeft verenigd in diverse sectoren zoals onderwijs, landbouw en gezondheidszorg”, onderstreepte Ramdin. Een van de meest waardevolle aspecten van de samenwerking is volgens hem de educatie en training van Surinaamse studenten in Cuba. “Dit initiatief draagt bij aan de ontwikkeling van Suriname door hoogwaardig onderwijs toegankelijk te maken voor onze jeugd.”

In het licht van de Covid-19-pandemie benadrukte de bewindsman de onschatbare humanitaire steun die Cubaanse medische professionals hebben geboden aan Surinaamse gezondheidswerkers. “Hun inzet en solidariteit hebben ons geholpen om deze moeilijke tijden door te komen”, merkte de bewindsman op. Naast deze essentiële samenwerking in de gezondheidszorg, onderstreepte hij ook het belang van intermenselijke uitwisselingen tussen beide landen als een manier om een culturele brug te bouwen. Fly Allways speelt hierbij een cruciale rol door directe vluchten van en naar Cuba te faciliteren, waardoor connectiviteit tussen de naties wordt bevorderd.

Minister Ramdin gaf verder aan dat ernaar wordt gestreefd om de economische en commerciële partnerschappen te versterken, met een focus op sectoren zoals bedrijfsbevordering, investeringen, landbouw, ecotoerisme en multi-bestemmings-toerisme, meldt de Communicatiedienst Suriname. “Deze samenwerking zal niet alleen onze economieën versterken, maar ook de banden tussen onze gemeenschappen verdiepen”. Ambassadeur Fakri Rodriguez Pinelo gaf aan de wederzijdse samenwerking en vriendschappelijke betrekkingen te blijven verdiepen tussen Suriname en Cuba. “Samen met onze Surinaamse collega’s zal onze ambassade gebruikmaken van deze viering om de voortgang te waarborgen van wat we tijdens de gesprekken bespreken”, merkte de diplomaat op. Hij benadrukte het belang van voortdurende samenwerking tussen beide regeringen en bevolkingen om economische betrekkingen te versterken. “Suriname kan altijd op de steun van Cuba rekenen.”
Advertenties