Arabische Liga wil inzet VN-vredeshandhavers in Palestijnse gebieden
18 May, 07:10
foto
De kroonprins en premier van Bahrein, Salman bin Hamad al-Khalifa, begroet de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. (Foto via AFP)


De Arabische Liga heeft opgeroepen tot een VN-vredesmacht in de "bezette Palestijnse gebieden" op een internationale top die gedomineerd wordt door de oorlog tussen Israël en Hamas. In haar slotverklaring na een bijeenkomst in Manama, riep de 22 leden tellende groepering op tot "internationale beschermings- en vredestroepen van de Verenigde Naties in de bezette Palestijnse gebieden" totdat een tweestatenoplossing is geïmplementeerd.

Het nam ook de oproepen aan van de gastheer van de Bahreinse koning Hamad bin Isa Al Khalifa en de Palestijnse president Mahmud Abbas om "een internationale conferentie bijeen te roepen onder auspiciën van de Verenigde Naties, om de Palestijnse kwestie op te lossen op basis van de tweestatenoplossing".

De bijeenkomst van Arabische staatshoofden en regeringsleiders kwam in Bahrein bijeen, ruim zeven maanden na het conflict in Gaza, dat de wijdere regio in beroering heeft gebracht.

De Gaza-oorlog brak uit na de aanval van Hamas op Zuid-Israël, die resulteerde in de dood van meer dan 1.170 mensen, voornamelijk burgers, volgens een AFP-telling van Israëlische officiële cijfers.

De militanten namen ook ongeveer 250 gijzelaars mee, van wie er volgens Israëlische schattingen 128 in Gaza verblijven, waaronder 36 die volgens het leger dood zijn.

Volgens het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn bij de militaire vergelding van Israël ten minste 35.272 mensen om het leven gekomen, voornamelijk burgers, en heeft een Israëlische belegering ernstige voedseltekorten en de dreiging van hongersnood met zich meegebracht.

'Open wond'

De Palestijnse president Mahmud Abbas vertelde op de top dat zijn politieke rivalen in Hamas Israël een excuus gaven om oorlog te voeren tegen Gaza met de aanval van 7 oktober vanuit Palestijns grondgebied.

"De militaire operatie die Hamas op die dag, 7 oktober, bij een eenzijdig besluit uitvoerde, voorzag Israël van meer voorwendsels en rechtvaardigingen om de Gazastrook aan te vallen", zei hij.

Tijdens zijn toespraak op de top beschreef VN-secretaris-generaal Antonio Guterres de oorlog in Gaza als "een open wond die de hele regio dreigt te besmetten", waarbij hij opriep tot "de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars".

Guterres zei dat "de enige permanente manier om de cyclus van geweld en instabiliteit te doorbreken, een tweestatenoplossing is".

De zogenaamde 'Manama Verklaring', uitgegeven door de Arabische landen, spoorde ook 'alle Palestijnse facties aan om zich aan te sluiten onder de paraplu van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie', die wordt gedomineerd door Abbas' heersende Fatah-beweging.

Het voegde eraan toe dat het de PLO beschouwde als "de enige legitieme vertegenwoordiger van het Palestijnse volk".

Het is de eerste keer dat het blok samenkomt sinds een buitengewone top in Riyadh, de hoofdstad van buurland Saudi-Arabië, in november waarbij ook leiders van de 57 leden tellende Organisatie voor Islamitische Samenwerking, gevestigd in de Saudische stad Jeddah, betrokken waren.

Aanvallen Rode Zee
Terwijl de leiders in november de goedkeuring van strafmaatregelen tegen Israël weigerden, vertelde de Koeweitse analist Zafer al-Ajmi aan AFP dat de bijeenkomst in Manama, verschilde van recente topconferenties.

De westerse publieke opinie is "meer geneigd om de Palestijnen te steunen en het onrecht dat hen is aangedaan op te heffen" sinds de oprichting van Israël meer dan zeventig jaar geleden, zei Ajmi.

Ondertussen was Israël er niet in geslaagd zijn oorlogsdoelstellingen te bereiken, waaronder de vernietiging van Hamas, en was het nu verwikkeld in gevechten, zei hij.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei woensdag dat bijna 500.000 mensen zijn geëvacueerd uit de stad Rafah in het zuiden van Gaza, waar hij erop staat achter de resterende Hamas-bataljons aan te gaan, ondanks bezwaren van de Amerikaanse president Joe Biden.

Hij betwistte ook de bewering dat Israëlische operaties daar een "humanitaire catastrofe" zouden veroorzaken, hoewel een groot deel van de internationale gemeenschap vierkant tegen een invasie van Rafah blijft.

In een campagne die volgens hen solidair is met de Palestijnen tijdens de Gaza-oorlog, hebben de door Iran gesteunde Houthis van Jemen sinds november een reeks aanvallen gelanceerd op vitale scheepvaartroutes in de Rode Zee en de Golf van Aden.

De top in Bahrein "veroordeelde de aanvallen op commerciële schepen krachtig" en zei dat deze "de vrijheid van scheepvaart, de internationale handel en de belangen van landen en volkeren van de wereld bedreigen".

De verklaring voegde een engagement van de Arabische naties toe aan "het garanderen van de vrijheid van navigatie in de Rode Zee" en de omliggende gebieden.

Tijdens een Arabisch-Israëlische oorlog in 1967 veroverde Israël de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook.

Israël annexeerde later Oost-Jeruzalem, en opeenvolgende Israëlische regeringen hebben Joodse nederzettingen in de Palestijnse gebieden aangemoedigd.

Volgens het internationaal recht blijven de Palestijnse gebieden, inclusief Gaza, bezet en worden Israëlische nederzettingen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever als illegaal beschouwd.
Advertenties

Saturday 27 July
Friday 26 July
Thursday 25 July